Home / U FOKUSU / SVE JE SPREMNO- General Mekmaster: SAD će započeti “preventivni rat“ protiv Severne Koreje..

SVE JE SPREMNO- General Mekmaster: SAD će započeti “preventivni rat“ protiv Severne Koreje..

SAD se pripremaju za pokretanje preventivnog rata protiv Severne Koreje, najavio je savetnik za nacionalnu sigurnost H. R. Mekmaster.
mekmaster- tramp

Mekmaster je rekao za MSNBC da američka vojska priprema “sve opcije“ kako bi se suprotstavila sve većoj pretnii koju predstavlja Pjongjang.

Newsweek.com izveštava: “Ono što pitate je da li pripremamo planove za preventivni rat, zar ne?“ rekao je on odgovarajući na pitanje Hjua Hjuita sa MSNBC-a. “Rat koji bi sprečio Severnu Koreju da ugrožava SAD sa nuklearnim oružjem. I predsednik je bio vrlo jasan u vezi toga. Rekao je da neće tolerisati to da je Severna Koreja u stanju da preti SAD. Ako oni imaju nuklearno oružje koje može ugroziti SAD. To je nedopustivo iz perspektive predsednka. Tako da, naravno, moramo obezbediti sve opcije da to uradimo. A to uključjuje i vojnu opciju.“

Severna Koreja tvrdi da njihove najnovije rakete, za koje se kaže da mogu nositi velike nuklearne bojeve glave, sada mogu udariti bilo gde u SAD. Stručnjaci smatraju da je raketni program ove zemlje, pod vođstvom Kim Džong Una, znatno ubrzao u poslednjim mesecima, što je daleko ispred prethodnih predviđanja o tome kada bi oni mogli lansirati pouzdane rakete dugog dometa.

Govoreći za Newsweek u poslednjih nekoliko dana, nekoliko stručnjaka je reklo da bi napad bio najsmrtonsniji koji su SAD ikada primile i da bi potencijalno ubio više od 100.000 ljudi ako bi pogodio centre velike naseljenosti poput Njujorka ili Los Anđelesa.

“Neću da potvrdim da li bi najnovije ICBM mogle da dostignu do bilo kog mesta u SAD, već da li bi mogle da dođu do San Franciska ili Pitsburga ili Vašingtona, mislim, koliko je to važno? To je velika pretnja,“ rekao je Mekmaster.

Dodao je: “Nemoguće je prenaglasiti opsnost koja je povezana sa nasilnim, brutalnim režimom.“

Mekmaster je upozorio da je svestan činjenice da bi svaki napad protiv Severne Koreje mogao dovesti do “veoma skupog rata“ koji bi izazvao ogromne “patnje uglavnom naroda Južne Koreje.“

Severna Koreja je konstantno krivila SAD za eskalaciju tenzija na Korejskom poluostrvu zbog sprovođenja zajedničkih vojnih vežbi u tom regionu sa Južnom Korejom. Ona tvrdi da je njen raketni program snažna zastrašujuća sila protiv takvih pretnji.

U poslednjih nekoliko nedelja, SAD su pokušavale da još dodatno stisnu Severnu Koreju ekonomski, uključujući i izradu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja ima za cilj smanjenje godišnjeg izvoznog prihoda te zemlje u vrednosti od 3 milijarde dolara za jednu trećinu.

Direktor CIA-e, Majk Pompeo, objavio je prošlog meseca još jednu mogućnost za suočavanje sa pretnjom Severne Koreje, rekavši da se “nadao da ćemo pronaći način da odvojimo taj režim od daljeg korišćenja nuklearnog oružja.“

Severna Koreja je odgovorila preteći brzim i brutalnim posledicama za bilo koji pokušaj rušenja Kima.

“Ako se SAD usudi da pokaže čak i najmanji znak pokušaja uklanjanja našeg vrhovnog rukovodstva, mi ćemo zadati nemilosrdan udarac u srce SAD-a sa našim moćnim nuklearnim čekićem, koji je vremenom ojačan i očvršćen,“ rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova.

Ipak, Mekmaster nije isključio takav pokušaj na pitanje da li bi to mogao biti legitiman alat.

“Mislim da to zavisi od legalnih opravdanja za to. A to se vraća baš na teoriju rata. I kakva je priroda rizika? I da li taj rizik opravdava delovanje u odbrani vašeg naroda i vaših vitalnih interesa?“

Webtribune.rs

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …