Home / U FOKUSU / SVE OZBILJNIJE- SITUACIJA NA BLISKOM ISTOKU SE KOMPLIKUJE: Kirgistan i Kazahstan šalju vojsku u Siriju, očekuje se i Tadžikistan

SVE OZBILJNIJE- SITUACIJA NA BLISKOM ISTOKU SE KOMPLIKUJE: Kirgistan i Kazahstan šalju vojsku u Siriju, očekuje se i Tadžikistan

helikopter- ka 52- rusija- rat

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je još u maju ove godine dogovorio sa vojnim vrhom Kirgistana i Kazahstana o učešću određenih vojnih formacija na ratištu Sirije. Pregodori sa Tadžikistanom su u toku.

Vojni analitičari povezuju ovu odluku sa širenjem vojne alijanse ODKB i na regione van ruskih granica.

Kirgistan pregovara sa Rusijom o slanju trupa u Siriju, rekli su u četvrtak agenciji Interfaks izvori unutar struktura kirgiskih snaga, prenosi Almasdar Njuz.

„Odluka još nije doneta. Naši zvaničnici su još uvek u pregovorima o slanju vojske [u Siriju]. Malo je verovatno da će takva odluka biti doneta pre predsedničkih izbora „, rekao je izvor.

Predsednički izbori u Kirgistanu trebalo bi da se održe 15. oktobra.

Istovremeno, pitanje raspoređivanja mirovnih snaga Kirgizije u Siriju nije postavljeno tokom zvanične posete predsednika Kirgistana Almazbeta Atambaeva Rusiji, koja je započela 19. juna i trebalo bi da traje do 24. juna, kazao je čaln kirgistanske delegacije za Interfaks.

„Ništa o tome nije rečeno, ništa nisam čuo“, rekao je.

Ranije je turski televizijski kanal Haberturk citirao portparol turskog predsednika Ibrahima Kalina koji kaže da Turska i Rusija mogu rasporediti svoje vojske u provinciji Idlib na severozapadu Sirije kao deo sporazuma o stvaranju de-eskalacionih zona u zemlji i da je Rusija ponudila da u Siriji rasporedi vojni kontigent iz Kirgistana i Kazahstana.

Komentarišući ove izveštaje, kazahstanski ministar spoljnih poslova Kairat Abdrakhmanov negirao je informacije o bilo kakvim pregovorima o raspoređivanju vojske njeove zemlje u Siriju.

„Kazahstan ne pregovara ni sa kim o vojnom raspoređivanju u Siriji“, rekao je on novinarima u petak u Astani.

„Pitanje implementacije četiri zone de-eskalacije u Siriji je u nadležnosti država garanta [Rusija, Turska i Iran]“, dodao je on.

(Ria.ru)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …