Home / U FOKUSU / Makron i Merkelova prave neverovatan obrt, tajni dogovori sa Putinom, opšta zbrka u EU i SAD

Makron i Merkelova prave neverovatan obrt, tajni dogovori sa Putinom, opšta zbrka u EU i SAD

Evropa preispituje svoju ulogu u Siriji, a Makron može direktno da kaže stvari koje Merkelova ne može, bez izazivanja više tenzija unutar NATO-a.

makron- merkel

Jučerašnja izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona menja igru u Siriji.

Do juče je Francuska bila najglasniji pristalica američke politike promene režima u Siriji. Sada je najpragmatičniji kritičar.

Ovo označava mnoštvo geopolitičkih promena.

Prvo, to se povezuje sa izjavom nemačke kancelarke Angele Merkel da EU više ne treba SAD da smatra pouzdanim partnerom u spoljnim poslovima. EU će zaista ići na nezavisniju spoljnu politiku.

Ali što je još važnije, to širom otvara vrata za rastuće ponovno približavanje Rusiji koje je počelo sa Merkelovom odmah nakon njenog sastanka sa Donaldom Trampom u martu. Sada vidimo kako se brana lomi u Evropi kako bi se suprotstavili američkoj politici na Bliskom istoku i sa Rusijom.

Rukovodstvo EU vidi priliku da skoči sa broda i sačuva svoju reputaciju dok ostavljaju Ameriku.

Ako su istiniti izveštaji da je Iran spreman da pruži dokaze o tome da SAD podržavaju ISIS u Siriji (što je svakako potvrđeno), onda je odustajanje od promene režima jednostavno dobra politika.

Merkelova sada zna da je antipatija prema Rusiji, sa kojom se ona slagala kada je izgledalo da će SAD pobediti, zapravo gubitna pozicija i za njenu kampanju za ponovni izbor, i u suprotnosti je sa najboljim dugoročnim interesima Nemačke.

Severni tok 2 će se dogoditi. Novi zakon o sankcijama američkog Senata je napravio jedan korak previše u otvorenoj politici EU. To neće dobro proći kod nemačkih glasača.

Drugo, i još važnije, ovo signalizira fundamentalnu promenu u imigracionoj politici EU. Njene dobre strane o ljudskim pravima gube smisao kada Putinova Rusija nije svakodnevno napadnuta nasiljem počinjenim od strane imigranata, dok Nemačka, Francuska i Velika Britanija jesu.

Priznajući da propast Sirije više nije željeni ishod, Makron govori “Ne više“ haosu planiranom od strane američke oligarhije.

EU više neće podržavati politiku koja povećava protok izbeglica na njenu teritoriju.

A tajming ovoga je ključan. Nemiri na Arapskom poluostrvu sada prete da se prošire preko Persijskog zaliva u Iran. Sa Mohamedom bin Salmanom u potpunosti zaduženim za Saudijsku politiku, verovatnoća šireg, otvorenog sukoba se samo drastično povećala.

A pošto će francuski glavni naftni i gasni proizvođač, Total, uskoro potpisati veliki ugovor o nafti sa Iranom, širi sukob nije šala.

Brz kraj sirijskog rata postaje javno poželjan za EU, s obzirom da uspesi sirijske arapske vojske ove nedelje to garantuju u stvarnosti.

Pitanje je da li je to samo pregovaračka taktika da bi Putin odustao od teritorijalnog integriteta Sirije u zamenu za olakšanje sankcija.

EU lepo priča o normalizaciji odnosa u zamenu za brz završetak neprijateljstava koja omogućavaju SAD da konsoliduje uspehe istočno od reke Eufrat.

Znaćete da je to tačno ako Merkelova i/ili Makron počnu da pričaju o nezavisnosti Kurda.

U svakom slučaju, Makronov posao je da direktno kaže stvari koje Merkelova ne može bez izazivanja više tenzija unutar NATO-a.

(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …