Home / U FOKUSU / Svet pred ratom sa džihadistima!

Svet pred ratom sa džihadistima!

S ciljem da spreče nadiranje političkog, nasilnog ekstremističkog islama, desetak zapadnih država pod vođstvom SAD, odlučilo je da uništi islamske teroriste u ratom zahvaćenom Iraku, posredno i u Siriji, ali i razorenoj Libiji, u čemu su dobili podršku Saudijske Arabije, Egipta i drugih arapskih zemalja.

islamisti, džihadisti, fanatici

Već je uveliko u toku pružanje pomoći Kurdima u Iraku, kojima, jer se bore protiv islamista oružjem sovjetskog porekla, preko Velike Britanije dolazi municija i oprema iz Albanije.

Članice Evropske unije su sa zaprepašćenjem došle do zaključka da islamisti i njihovo nasilno “izopačeno tumačenje Kurana” neposredno prete bezbednosti Evrope.

Evropski državljani, zavedeni indoktrinacijom ekstremnih islamista na Srednjem istoku i na severu Afrike, sve se masovnije odazivaju i odlaze u “džihad – sveti rat” i vraćaju se u zemlje Evrope iskusni i spremni da i terorizmom šire svoje viđenje islama.

Od šezdesetak hiljada islamističkih boraca u Iraku i Siriji, 20.000 su stranci, od koji je nekoliko hiljada mahom iz Velike Britanije i Francuske, a stotine su s Kosova, iz BIH, Albanije, Čečenije.

Britanski “Kings koledž” je procenio da se više od tri stotine islamskih boraca s Kosova, iz Makedonije i Albanije priključilo ekstremistima u Siriji.

Ovih dana u BIH uhapšeni vehabija Bilal Bosnić je rimskom listu “Republika” izjavio da je po džamijama u Rimu, Kremoni i Bergamu agitovao za odlazak u “džihad” u Iraku i Siriji jer je “dužnost dobrog islamiste da bude na neki način uključen u džihad”.

Bosnić je rekao da italijanski islamisti u Iraku i Siriji smeraju da ubiju papu, a za američkog novinara Džejmsa Folija, kome je britanski islamista odrubio glavu u Iraku, rekao je da je “jasno da je bio špijun”.

Na udaru u Iraku i Siriji samoproglašenog “svetskog kalifata” – konkurencije Al-kaidi, su i južne članice EU jer su i “kalif” Al-Bagdadi i vođa Al-kaide Ajman Zavahiri, poručili da će islamska vlast i šerijatsko pravo biti prošireni i na “El Andalus” – južne oblasti Španije gde su sedam stotina godina, do 15. veka, vladali Mavari.

Šefovi država ili vlada EU su prošlog vikenda, 30. avgusta, poručili da su rešeni da se sučele s islamistima, i naglasili da su “stvaranje islamskog kalifata u Iraku i Siriji i izvoz ekstremističkog islamskog terorizma, na čemu se ‘kalifat’ temelji, direktna pretnja bezbednosti evropskih zemalja”.

Vođe EU su odlučile da preduzme sve mere da se razotkrije razorna i lažna islamistička ideologija, spreči regrutovanje u džihad i, naročito, povratak obučenih terorista u Evropu.

U tom poduhvatu “razaranja i uništenja” islamista, Zapad je dobio aktivnu podršku Egipta, Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja, koje, uplašene da će “politički islam”, uključujući ideologiju za sada poražene egipatrske Muslimanske braće, zakucati i na njihova vrata.

To ih je navelo da korenito promene strategiju pomaganja novcem i oružjem pretećim sunitskim ekstremistima što su činili da bi pao režim predsednika Sirije Bašara al Asada koji je imao podršku šiitskog Irana, i strategiju pomaganja protivnika Moamera Gadafija u Libiji.
Iran se za svoj račun, jer brani šiitski deo Iraka i do sada preovlađujući udeo šiita u vlasti u Bagdadu, već bori protiv sunitskih islamskih ekstremista u Iraku.

Američki predsednik Barak Obama je na samitu NATO prošlog petka stvorio koaliciju za “razaranje i uništenje” islamista s Velikom Britanijom, Francuskom, Italijom, Nemačkom, Danskom, Poljskom, Kanadom, Australijom i Turskom, preko koje su još sasvim nedavno neometani odlazili regruti teroristima tzv. “Islamske države Iraka i Levanta”.

Vođe EU su poručile da odmah treba pomoći Kurdima koji su posebno na udaru “Islamske države” u Iraku i Siriji, te im SAD, Velika Britanija, Francuska i Italija već isporučuju oružje.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer je upozorio da Zapad još nema dugoročnu strategiju borbe protiv islamista, a Obami je izletelo: “Ne znamo šta da uradimo”.

Sada se gasi požar koji su, i po mnogim zapadnim analitičarima, zapalile upravo SAD i oni koji su ostavili za sobom rasulo posle rušenja Sadama Huseina u Iraku i Moamera Gadafija u Libiji, a sunitske islamiste su na početku pomagali i u Siriji, isto kao i Saudijska Arabija i neke arapske države Zaliva.

Šef egipatske diplomatije, Sameh Šukri je ovih dana izjavio rimskoj “Republici” da je “Egipat uz Evropljane” i da “ono što povezuje sve islamske radikalne grupe u Siriji, Iraku, Libiji i na Sinaju jeste istovetno ideološko jedinstvo i ciljevi: uništiti državu-naciju, razbiti je na područja i kontrolisati”.

Francuska je saopštila da treba razmotriti i “vojnu intervenciju” protiv “kalifata”, a Pariz će Liban ojačati oružjem koje će platiti Saudijska Arabija.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …