Home / ZDRAVLJE / NIKAKO NE BACAJTE: Evo za šta je sve dobra kukuruzna svila! (RECEPT)

NIKAKO NE BACAJTE: Evo za šta je sve dobra kukuruzna svila! (RECEPT)

Kukuruzna svila je jedno od onih sredstava koje mnogima zvuče kao “bapski lijek”; pa, istina je da se kukuruzna svila već jako dugo koristi kao ljekovito sredstvo, i to ne samo u našem narodu, i to da je od zaista velike pomoći kod nekih oboljenja, kao i da ne ostavlja štetne posljedice.

kukuruz

 

Svježa kukuruzna svila u sebi sadrži masno i eterično ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove, klorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalijuma i mangana. Sve je to lijepo, ali šta kukuruzna svila radi vašem organizmu?

Odgovor je jednostavan: kukuruzna svila je, u obliku čaja, jedan od najjačih prirodnih diuretika. Konzumiranjem ovog čaja se u toku 24 sata može nekoliko puta povećati količina izlučene mokraće, i to bez štetnih posljedica, što je naročito bitno kod onih bolesti gdje sakupljanje vode ima nepovoljno dejstvo na organizam…

Čaj od kukuruzne svile smanjuje sve grčeve bubrega; ukoliko ga koristite duže vrijeme, rastvara kamen u bubregu i izbacuje pijesak iz bubrega. Plus, izbacivanjem veće količine mokraće organizam se oslobađa viška fosfora i bjelančevina, što znatno umanjuje reumatične tegobe, tegobe kod gihta koje su praćene bolovima u zglobovima, probleme kod vodene bolesti, a prilično se smanjuje i oticanje nogu.

Još nešto: sa vodom će se izlučiti i ostale štetne materije, pa redovno konzumiranje ovog čaja potpomaže cirkulaciju, štiti krv i olakšava rad jetri. Naravno, uz ovakvo dejstvo, podrazumjeva se da pomaže kod svih oboljenja mokraćnih puteva, upala mokraćnog mehura, eliminiše umanjeno lučenje mokraće i pomaže kod noćnog mokrenja.

Zbog izraženog diuretskog dejstva, čaj od kukuruzne svile može vam pomoći i kad želite da smršavite (naravno, uz odgovarajuću dijetu i vježbe), jer će uz njegovu pomoć vaš organizam ubrzano izbacivati sve štetne materije. Priprema čaja je jednostavna: jedna kašičica dobro osušene kukuruzne svile (ukoliko je nepotpuno osušena, gubi dejstvo) prelije se šoljom vrele (nikako ključale) vode, ostavi nekoliko minuta i procijedi.

Uzima se po supena kašika toplog i nezaslađenog čaja na svaka dva-tri sata. Ako vam se ukus ne dopada, dozvoljeno je popraviti ga limunom. Ukoliko su vaše tegobe izražene, čaj možete piti i u većim količinama – potrebno vam je 25 grama kukuruzne svile i litar vode za pripremu čaja, koji potom možete piti kad ožednite, umjesto vode.

(Zdrava priroda)

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …