Home / U FOKUSU / SVETSKI MEDIJI NAJAVLJUJU ONO NAJGORE: Povećava se rizik izbijanja američko-ruskog rata zbog Sirije

SVETSKI MEDIJI NAJAVLJUJU ONO NAJGORE: Povećava se rizik izbijanja američko-ruskog rata zbog Sirije

rat-vojska-vojnici

Borba za uticaj u Siriji između Vašingtona i Moskve nakon okončanja rata toj zemlji bremenita je opasnošću direktne konfrontacije Rusije i Sjedinjenih Država. Taj novi rat može početi i od slučajnog incidenta – objavio je The Guardian.
Uticajni britanski dnevni list ovoj proceni-upozorenju još je dodao:

„Poslednji događaji liče na posredne konflikte među dvema supersilama pred kraj Hladnog rata, ali sa dodatnim elementima rizika. Pored ostalog i zato što u dobroj meri ne funkcionišu ni prihvaćena pravila ni formalni kanali veze“.

The Guardian navodi da je poslednja zabrinjavajuća situacija bila 18. juna kada je američki avion oborio Su-22 sirijskih vladinih snaga, posle čega je Rusija objavila da će svaki američki avion zapadno od Eufrata smatrati „potencijalnim ciljem“.

List ukazuje da je za tim usledila optužba iz Vašingtona da su se ruski avioni opasno približili američkim špijunskim avionima iznad Baltika.

The Guardian dalje naglašava: „Stiče se utisak da napetost i rizici neumoljivo narastaju duž svih granica koje dele Istok i Zapad. To je situacija u kojoj svaka greška može postati uzrok direktnog sudara, čak to postaje samo pitanje vremena“.

Londonski list u nastavku procenjuje:

„Sirija ostaje i dalje najopasnije mesto jer se rat bliži kraju.

Njen predsednik, Bašar Asad, izgleda da je uveren da može povratiti vlast nad celom teritorijom zemlje.

Prestali su razgovori o podeli Sirije, novim granicama i autonomnim regijama. Ali, zato sve očitije počinje borba između međunarodnih igrača za dominantni uticaj u regionu“.

The Guardian ukazuje da je Moskva od samog početka podržavala Siriju i Asada jer je smatrala da samo on može obezbediti njen opstanak i granice. Za razliku od nje, pozicija Vašingtona je, od samog početka, u najmanju ruku nedosledna.

Jer, Barak Obama je podržavao opozicione grupacije tražio odlazak Asada kao uslov za pronalaženje „sirijskog rešenja“.

Donald Tramp je obećavao novi kurs i da se SAD više neće mešati u tuđe ratove, ali se zasad ništa ne menja.

The Guardian posebnim faktorom rizika smatra Trampovo „duboko neprijateljstvo prema Iranu“ i zaključuje:

„Završna faza konflikta u Siriji može biti istinski opasna jer američko-rusko suparništvo za uticaj u regionu u uslovima mira povećava rizik slučajnog izbijanja rata“.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …