Home / U FOKUSU / TENZIJE U REGIONU RASTU! Hrvatska nudi Americi teritoriju za vojne baze!

TENZIJE U REGIONU RASTU! Hrvatska nudi Americi teritoriju za vojne baze!

nato-amerika-vojska-vojnici

Hrvatska, uprkos promeni američke administracije, ne odustaje od velikog projekta saradnje sa američkim Ministarstvom obrane. Prema tom planu, koji se oslanja na strateški plan odvraćanja ruskog prodora na Zapad i prema Jadranskom moru, u Hrvatskoj bi bile razmeštene divizije vojske SAD.

To je oko 5.500 vojnika sa borbenom opremom i kompletnom logistikom.

Oni bi, prema istom planu, bili razmešteni na dve lokacije: poligonu Slunj i vojnom kompleksu Udbina, gde se nalazi i avionska pista. Tako bi bio stvoreno čvorište sa kog bi Amerikanci rotirali svoje jedinice dalje u Evropu.

Pentagon bi uložio ozbiljan novac u gradnju i modernizaciju potrebne infrastrukture i to u luku Rijeka , modernizaciju železničke pruge od Rijeke do Karlovca i vojnu infrastrukturu na Slunju i Udbini.

Hrvatska bi, kako sada stoje stvari, sama trebalo da finasira deonicu pruge od Karlovca do Slunja. Procene pokazuju da bi investicija bila oko 1,5 milijardi dolara. Kakva će zaista biti politika američkog predsednika Donalda Trampa prema bezbednosti Evrope, a time i Hrvatske, za sada se samo može nagađati.

Tramp je, naime, najavio jačanje američkih oružanih snaga, ali i „zatvaranje“ Amerike. Kao neprijatelja ne vidi ruskog predsednika Putina nego Kinu. Najvažnije od svega, NATO savez je proglasio zastarelim, a američkim saveznicima u Evropi, u koje spada i Hrvatska, najavio je da SAD više neće subvencionisati njihovu obranu.

Među evropskim vođama vlada opravdana bojazan da će Tramp zaista odustati od transatlantskog savezništva koje traje od Drugog svetskog rata.

Inače, glavni vojni poligon hrvatskih snaga nalazi se nedaleko od Slunja. Reč je o oko 24.000 hektara uglavnom šumovitog zemljišta, na kom se nalazi i izvor reke Mrežnice.

Poligon je za bivše države gradila tadašnja JNA, a danas je deo infrastrukture na poligonu devastiran i zapušten. Ipak, zahvaljujući barem delimičnoj obnovi koju je obavio OSRH, trenutno na njemu može da boravi i vežba oko 1.200 vojnika.

Investicija bi bila oko 53 miliona dolara a partneri u projektu bi bili MORH, američka komanda za Evropu EUCOM i Nacionalna garda Minesote.

(Express.hr)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …