Home / U FOKUSU / TEŽAK OBRT I UDAR ZA ZAPAD I PENTAGON: Erdogan započeo tajne pregovore sa Asadom o promeni strategije prema Siriji

TEŽAK OBRT I UDAR ZA ZAPAD I PENTAGON: Erdogan započeo tajne pregovore sa Asadom o promeni strategije prema Siriji

asad- erdoganPredsednik parlamentarne grupe Demokratske partije naroda zatražio je raspravu o navodima da se između sirijskog i turskog rukovodstva vode tajni pregovori.

„Prema informacijama do kojih smo došli, u Alžiru i u mnogim drugim državama vode se tajni pregovori između Sirije i Turske. Može se zaključiti da se tursko rukovodstvo sprema da pređe sa retorike po šablonu ’neprijatelj Asad‘ na retoriku ’brat Asad‘. Vrlo je moguće da je u Damask već poslato pismo sa izvinjenjima“, rekao je Idris Bakulen.

Bakulen je za radio Sputnjik objasnio da je na plenarnom zasedanju izneo zahtev vladi da detaljno objasni situaciju u vezi sa informacijom da se navodno vode tajni pregovori između Sirije i Turske, kao i to da nikakav odgovor — niti demanti niti potvrda ovih tvrdnji — do sada nije stigao.

„Mi imamo poptuno pravo da znamo da li je promenjen spoljnopolitički kurs u odnosu na Siriju, s obzirom da na sopstvenoj koži osećamo svu težinu pogrešne politike turskog rukovodstva prema Damasku“, odlučan je Bakulen.

Sagovornik Sputnjika dodaje da je jedan od primera potpuno ubitačno loše politike i nedavna eksplozija na aerodromu „Ataturk“, koja je odnela više desetina života.

Na primeru odnosa sa Izraelom, Rusijom, Egiptom, mogu se videti promene koje se očigledno odvijaju u vezi sa spoljnopolitičkom strategijom Turske.

„Vladajuća partija Turske je spremna na sve, kako bi promenila svoj kurs i zato pretpostavljamo da je informacija o pregovorima sa Sirijom tačna. Ako vlada insistira na tomeda ovi navodi nisu tačni, neka onda i zvanično saopšti da se ne vode tajni pregovori“, odlučan je Bakulen.

Ono što najviše smeta predsedniku parlamentarne grupe prokurdske Demokratske partije naroda jeste bojazan da se „pregovori zasnivaju na razmatranju kurdskog pitanja, tačnije želji da se izvede udar na status Rožave, regiona gde žive sirijski Kurdi“.

„Erdogan hoće da uspostavi kontakt sa sirijskim režimom, koristeći antikurdsku retoriku. Smatramo da je ovakav pristup potpuno pogrešan. Nismo znali da se Erdogan sprema da pošalje pismo izvinjenja u Moskvu. Isto tako, možda i sada sprema iznenađenje u vidu pregovora sa sirijskim rukovodstvom. Erdogan bi trebalo javno da govori o tome“, ogorčen je Idris Bakulen.

(Sputnik)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …