Home / U FOKUSU / Tramp objavio da je njegova vojska spremna za napad na Severnu Koreju! (VIDEO)

Tramp objavio da je njegova vojska spremna za napad na Severnu Koreju! (VIDEO)

tramp

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da je njegova zemlja potpuno spremna za vojnu opciju protiv Severne Koreje, dok je njegova administracija uvela nove sankcije nekim severnokorejskim bankama i pojedincima zbog nuklearnih i raketnih aktivnosti Pjongjanga.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Marianom Rahojem u Beloj kući, Tramp je izjavio da se Severnoj Koreji više ne sme dozvoliti da „preti celom svetu nezamislivim gubitkom života“.

– Prethodne administracije su ostavile ovu brljotinu iza sebe, ali ja ću popraviti tu brljotinu, poručio je Tramp.

Američki predsednik zahvalio se zemljama kao što su Španija i Kina zbog preduzimanja koraka ka izolaciji severnokorejskog režima.

– Sve zemlje moraju sada da reaguju kako bi se obezbedila kompletna denuklearizacija tog režima, izjavio je Tramp.

Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu sa premijerom Španije Marijanom Rahojem rekao da podržava jedinstvenu Španiju i izrazio sumnju da bi Katalonci izglasali nezavisnost.

„Zaista smatram da bi narod Katalonije ostao u Španiji. Bilo bi glupo da ne ostanu“, rekao je Tramp.

U utorak, njegova administracija uvela je sankcije prema osam severnokorejskih banaka i 26 direktora banaka, u jeku eskalacije tenzija sa Severnom Korejom zbog njenog nuklearnog programa.

General DŽo Danford, načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga danas je, svedočeći pred senatskim odborom za oružane snage ocenio da Severna Koreja trenutno predstavlja najveću pretnju Sjedinjenim Državama zbog hitne potrebe da se reaguje na ozbiljnu opasnost njenog ubrzanog razvoja balističkih projektila i nuklearnog programa.

Američki sekretar za odbranu DŽejms Matis naglasio je da SAD žele mirno rešenje eskalacije tenzija u odnosima sa Severnom Korejom, uprkos tvrdnjama Pjongjanga da je jučerašnja poruka na Tviteru američkog predsednika Donalda Trampa jednaka objavljivanju rata.

Tokom posete NJu Delhiju, gde sa indijskim zvaničnicima razgovara o jačanju američko-indijskih veza, Matis je rekao da američko vojno prisustvo na Korejskom poluostrvu, pored toga što odvraća pretnju Severne Koreje, takođe služi kao podrška diplomatskim naporima da se konflikt reši mirno.

– A to je naš cilj, da se ovo reši diplomatski, a verujem da je i predsednik Tramnp to jasno stavio do znanja, rekao je Matis posle sastanka sa indijskim kolegom.

Tramp je juče na Tviteru poručio da režim severnokorejskog lidera Kim DŽong Una „neće postojati još dugo“, ukoliko Sever sprovede u delo jednu od svojih nedavnih pretnji.


(Pravda, Glas Amerike, Tanjug, Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …