Home / U FOKUSU / U bazu Hmejmim stigao ruski leteći radar A-50U koji će „zatvoriti“ nebo Sirije- Otkriva ciljeve na udaljenostima i do 650 km!

U bazu Hmejmim stigao ruski leteći radar A-50U koji će „zatvoriti“ nebo Sirije- Otkriva ciljeve na udaljenostima i do 650 km!

avion-ruski-radar

UGLEDNI američki specijalizovani list The National Interest ocenio je da će pojava u Siriji ruskog „letećeg radara“ – A-50 – mnogo šta promeniti u daljem ratovanju na Bliskom Istoku.

Komentator lista Tom Kuper ukazuje prvo na dve od njih: znatno će pojačati rusku avio-grupu u nebu Sirije i obezbediti svojim Vazdušno-kosmičkim snagama „kontrolu sirijskog vazdušnog prostora“.

A-50 su prethodnih dana – u ruskoj avio-bazi Hmejmim kod Latakije – prvo snimili izraelski špijunski sateliti.
Kuper posebno naglašava:

„S obzirom na ceo razvoj situacije, za Ruse dovođenje tog aviona u Siriju zaista ima smisla. To je verovatno reakcija na nedavni raketni udar SAD po sirijskom vojnom aerodromu „Šajrat“. A-50 će ruskim oficirima obezbediti podatke o svim lansiranjima raketa u dometu svog radara. U delovanju ruska avijacije pojaviće se dodatna koordinisanost dejstava“.

Kuper navodi da je u Siriju stigla najnovija, poslednja verzija A-50U i naglašava da je taj avion opremljen radarskim sistemom „Šmelj“ koji otkriva ciljeve na rastojanjima 300-650 kilometara.

Taj špijunski aviona – naglašava The National Interest – ima potpuno digitalizovano upravljanje radarom, a ima i osetno povećani „resurs za ostajanje u vazduhu“.

U stanju je da preleti do 7.500 kilometara bez uzimanja goriva. Brzinom do 800 kilometara na sat.

Njegov prethodnik – A-50M – u stanju je da obezbedi neprekidno praćenje do 100 različitih ciljeva. A „U“ – do 150, pa čak i više.

Tehnički karakteristike A-50U još su tajna, ali se tvrdi da je u stanju da istovremeno na različite ciljeve navodi desetine lovaca. Pritom komande pilotima lovaca stižu automatizovano, to jest – ne mora da ih prenosi oficir koji upravlja borbom.

Njegov radar navodno određuje i tipove protivničkih aviona čak i kad lete na malim visinama. Tada na udaljenostima do 400 kilometara, a kada su visoko – i do 600-650 kilometara.

 

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …