Home / U FOKUSU / UIGRANI SCENARIO: Rat u Ukrajini je počeo na isti način kao i u Bosni, snajperisti tajnih službi pucali su po nedužnom narodu!

UIGRANI SCENARIO: Rat u Ukrajini je počeo na isti način kao i u Bosni, snajperisti tajnih službi pucali su po nedužnom narodu!

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica smatra da je Ukrajina realizacija stare američke ideje o približavanju NATO saveza granicama Rusije i da to isključivo vidi na taj način, jer događaji koji su se odigrali na Majdanu veoma liče na ono što je bilo u BiH.

kusturica

Emir Kusturica smatra da je Ukrajina realizacija stare američke ideje o približavanju NATO saveza granicama Rusije

– Kad je počeo rat u Bosni, on je bio upravo takav, sporadičan, sukobi su izbijali od slučaja do slučaja, ali sve je stvarno počelo kada su se na volšeban način pojavili nekakvi snajperisti na hotelu „Holidej in“ u Sarajevu i počeli da pucaju u ljude okupljene na antiratnom mitingu. Po nekoj inerciji, za to su optuženi Srbi, ali nisu izneseni nikakvi dokazi. Na Majdanu je dokazano da su došli naoružani pripadnici organizacije „Blekvoter“. I razgovor ministra unutrašnjih poslova Estonije sa Ketrin Ešton potvrdio je da su to zaista oni ljudi koji pucaju u aktiviste Majdana i u policiju – rekao je Kusturica u intervjuu za rusku televiziju „Zvezda“, a prenosi „Ruska reč“.

To znači, kaže Kusturica, da u svetu postoji sila koja smatra da je rat jedini i pravi generator takozvanog kruga o kome je, kako kaže, i ranije govorio.

– I u tom smislu, Ukrajinu vidim kao zabrinjavajući faktor. Svi mi znamo da još od 1945. postoje specijalne naoružane grupe koje izazivaju nerede u svim delovima sveta, a tačka do koje su ti neredi dovedeni posle Iraka, Sirije, „arapskog proleća“ i Gadafija uvodi nas u veoma kritičnu fazu – ocenio je Kusturica.

On je rekao da je sada još jednom potvrđeno da je ukrajinska kriza ono što dovodi američke vojnike bliže Rusiji.

– To je glavni cilj. Sve ostalo se radi samo da bi se to postiglo – istakao je Kusturica.

Kada bi Rusija bila manje humana, kaže Kusturica, ona bi morala da brani svoju granicu.

– Ali ruska granica se daleko bolje brani na daljim prilazima nego što je Ukrajina. Ukrajinska kriza je dovela tuđu armiju na granicu sa Rusijom. I ona je sada u opasnosti. I to je loša situacija – ocenio je Kusturica.

On je naveo da se svojevremeno Mihail Gorbačov dogovorio sa Džordžom Bušem Starijim da se NATO neće širiti, ali on se u tom trenutku prepustio tuđem uticaju.

– To se dešava sa dobronamernim Slovenima koji ponekad budu obmanuti. Džordž Buš je obećao da se neće širiti, ali to je bilo na rečima. Nigde nema takvog sporazuma u pisanoj formi. I to je, naravno, bila greška. Isto tako je i kod nas. Mnogi Srbi, a posebno Hrvati i muslimani, poverovali su da je Slobodan Milošević rasturio Jugoslaviju – rekao je Kusturica.

Oni zaboravljaju, dodaje on, da je Džordž Buš Stariji tada izjavio da nijedna bivša jugoslovenska republika neće imati diplomatske odnose sa SAD ukoliko ne napusti Jugoslaviju.

– Mi ne možemo govoriti o Slobodanu Miloševiću kao rušitelju Jugoslavije, kako ga je prikazala propaganda, kada znamo da je Džordž Buš rekao da neće biti diplomatskih odnosa sa jugoslovenskim republikama… Znači, oni nisu hteli Jugoslaviju, a ne Slobodan Milošević. Isto tako je i kod vas. Amerika širi propagandu i čoveku je veoma teško da dođe do prave istine – ocenio je Kusturica.

(Srna)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …