Home / U FOKUSU / UPOZORENJE NASA-e: ASTEROID, VEĆI OD BILO KOG DOSAD IZGRAĐENOG NEBODERA, KREĆE SE PREMA ZEMLJI- Očekuje se 4. februara.. (VIDEO)

UPOZORENJE NASA-e: ASTEROID, VEĆI OD BILO KOG DOSAD IZGRAĐENOG NEBODERA, KREĆE SE PREMA ZEMLJI- Očekuje se 4. februara.. (VIDEO)

Asteroid, veći od bilo kog dosad izgrađenog nebodera, kreće se prema Zemlji i, prema predviđanjima, pored naše planete će proći 4. februara na udaljenosti od oko 4,2 miliona kilometara.

Kada bi kojim slučajem udario u nju, naučnici smatraju da bi usledila – decenija hladnoće i mraka.

Asteroid pod nazivom 2002 AJ129 otkriven je još 15. januara 2002. godine u okviru projekta praćenja asteroida koji prolaze blizu Zemlje, pod pokroviteljstvom NASA, navodi portal phys.org.

POTENCIJALNO OPASAN ASTEROID

Iako je ovaj asteroid kategorisan kao „potencijalno opasan asteroid“, ne postoji opasnost da se će sudariti s našom planetom u doglednoj budućnosti, ističe portal.

– Pratimo ovaj asteroid više od 14 godina i precizno poznajemo njegovu orbitu. Naši proračuni pokazuju da asteroid 2002 AJ129 nema nikakve šanse da se sudari sa Zemljom 4. februara, niti bilo kada u narednih 100 godina – kaže Pol Čodas, direktor Centra za proučavanje objekata u blizini Zemlje pri NASA.

HRLI KA HAJD PARKU

Pojedini mediji, među kojima je britanski Dejli mejl, objavili su alarmantne tekstove o“brzom i opasnom asteroidu“ s fotografijama na kojima se vidi kako ogroman asteroid hrli pravo ka Hajd parku, uz naslov „Sudnji dan?“. Zato ne čudi što je jedan zabrinuti građanin poslao NASA link za medijske navode da je asteroid na putu da udari u našu planetu, s pitanjem zašto američka kosmička agencija ne govori o tome, navodi „Vašington post“.

NASA je, napominje američki list, izvela 2016. godine simulaciju sa Federalnom agencijom za upravljanje vanrednim situacijama, a u vezi sa zamišljenim posledicama eventualnog sudara asteroida sa Zemljom.

EVAKUACIJA LOS ANĐELESA

Ta vežba je podrazumevala masovnu evakuaciju Los Anđelesa, ali je tada razmatrano i „kako se izboriti sa glasinama i lažnim informacijama koje bi se mogle pojaviti u godinama uoči pretpostavljenog udara“.

Srećom, nije poznato da takav asteroid postoji, zaključuje američki list.

Pogledajte putanju ovog asteroida:

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …