Home / U FOKUSU / UZBUNA U TRAMPOVOM ŠTABU: Putin izdao naredbu, utvrditi postupak za uništenje NATO za 48 sati

UZBUNA U TRAMPOVOM ŠTABU: Putin izdao naredbu, utvrditi postupak za uništenje NATO za 48 sati

Ruski predsednik Vladimir Putin je organizovao niz vojnih vežbi koje će, omogućiti Rusiji da uništi NATO u roku od 48 sati.

vladimir putin

U odgovoru na kanadsko raspoređivanje vojske u Letoniji kao deo NATO plana da se poveća zapadno vojno prisustvo duž ruske granice, Moskva je uzvratila sa planom koji će osramotiti napore NATO-a.

Letonski ambasador u Kanadi, Karlis Ejhenbaums, izjavio je u petak da je njegova zemlja, koja je ranije izrazila zabrinutost zbog ruske vojne aktivnosti u baltičkkom regionu u Evropi, bila posebno na ivici nerava uoči odbrambenog manevra njihovih suseda, pod nazivom Zapad, koji treba da se održi u avgustu i septembru.

Ejhenbaums je rekao da su vežbe, koje datiraju iz sovjetskog perioda, ostavile Letoniju u neprijatnosti u poslednjih nekoliko godina, ali da će ovogodišnja vežba biti posebno zabrinjavajuće s obzirom na dualno vojno nagomilavanje koje se dešava između NATO-a i Rusije u poslednjih nekoliko godina.

“Ne možete se osećati bezbedno,“ rekao je Ejhenbaums.

NATO je već počeo da šalje vozila i opremu u Litvaniju, koji su prošle godine dizajnirani kao jedna od četiri borbene grupe kojima bi multinacionalne snage dopunile svoje resurse.

Pored Letonije, grupe takođe uključuju prijateljske baltičke države Estoniju i Litvaniju, kao i Poljsku. Kanada je spremna da pošalje prve od 450 vojnika u Letoniju sledećeg meseca i pridružiće se snagama NATO saveznika, Albanije, Italije, Poljske, Slovenije i Španije. Oko 1.200 vojnika će biti stacionirano u Letoniji, sa još dodatnih 800 u Estoniji, 1.200 u Litvaniji i 4.000 u Poljskoj. Međutim, uprkos ovoj eskalaciji, potezi NATO-a su opisani samo kao “potezna žica“ Rusiji.

Rusija već održava silu koja broji desetine hiljada vojnika na strateškim graničnim prelazima u regionu. od 2016. godine, Rand Corporation je sprovela analizu više scenarija sukoba i utvrdila da su “u više scenarija igre, ruske snage eliminisale ili zaobišle svaki otpor i da su bile na vratima ili su zapravo ušle u Rigu, Talin, ili oboje, između 36 i 60 sati nakon početka neprijateljstva.“

Rusija je od tada najavila opsežne inicijative da proširi i modernizuje svoje odbrambene sposobnosti, uključujući i moćnije podmornice, složenije sisteme protivraketne odbrane i stvaranje grane usluga posvećenih posebno elektronskom ratovanju. Ovogodišnje Zapad vežbe su postavljene za 70.000 do 100.000 ruskih vojnika da se pridruže svojim beloruskim saveznicima u simuliranoj borbi sa snagama NATO.

Sekretar odbrane DŽejms Matis je rekao tokom posete Litvaniji, koja će biti domaćin nemačkom NATO bataljonu, da je rusko je nagomilavanje trupa uznemiravajuće i naveo da će NATO održati defanzivni stav.

Američki zvaničnici su ranije predložili da Pentagon može odobriti raspoređivanje sistema protivraketne odbrane Patriot u regionu u pripremi za ruske raketne poteze širom granice, ali su Matis i litvanska predsednica Dalija Gribauskaite odbili da komentarišu potencijalne raketne instalacije.

I SAD i Rusija su optužili jedni druge da pokušavaju da isprovociraju vojni obračun u Evropi, ali ni jedno nije izrazilo spremnost da izazove drugog u borbi. Nakon što su pretrpeli raspad komunikacije ranije ovog meseca oko suprotstavljenih politika po pitanju rata u Siriji, Bela kuća i Kremlj su pokušali da poprave svoj politički odnos, koji je značajno trpeo pod bivšim predsednikom Barakom Obamom.

Međutim, niz skandala i istraga koncentrisanih oko veza između predsednika Donalda Trampa i Rusije, ostavili su mnoge američke zvaničnike sumnjive po pitanju namera Moskve. Rusija negira mešanje u američku politiku i pozvala je Vašington da obnove odnose između dve svetske najistaknutije vojne sile.

Tramp se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim u sredu da razgovaraju o pozicijama zemalja po pitanju međunarodnih afera, a pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je pozvao SAD u petak da “normalizuju odnose Rusije i SAD-a,“ prenosi ruski mediji.

(webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …