Home / U FOKUSU / VLADA PRIPREMA DOKUMENT ZA EU: Nećemo da se ponižavamo, nećemo da priznamo Kosovo!

VLADA PRIPREMA DOKUMENT ZA EU: Nećemo da se ponižavamo, nećemo da priznamo Kosovo!

Zvaničan odgovor Srbije na nove ucene Brisela, koji spremaju premijer, predsednik, kompletno državno rukovodstvo i vodeće nacionalne institucije trebalo bi da bude pretočen u dokument koji bi mogao već u narednim danima da se nađe i u Narodnoj skupštini – saznaju „Novosti“.

500

Prema našim informacijama, suština te platforme biće da Srbija ne menja kurs, ne prekida evropske integracije, ali da država ne može da pristane na zahteve koji predstavljaju indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova. Briselu će praktično biti „vraćena loptica“ da promeni sporne tačke nacrta pregovaračkog okvira EU za poglavlje 35, ili da prekine pregovore sa Beogradom.

U konsultacije o novoj državnoj politici za Kosovo i Metohiju i odnos prema EU, pored najviših državnih funkcionera, uključeni su i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve i vodeći ljudi Srpske akademije nauka. Još jedan krug širokih razgovora sa čelnicima tih institucija o izazovima pred kojima se Srbija našla trebalo bi da se organizuje danas u Predsedništvu Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić u četvrtak se susreo sa patrijarhom Irinejom i delegacijom srpskih vladika. Predstavnici SPC tom prilikom dali su punu podršku Vladi što istrajava u vođenju politike poštovanja Ustava i nepriznavanja Kosova.

– SPC podržava evropski put Srbije, pod uslovom da se poštuje nacionalno dostojanstvo, integritet i suverenitet države Srbije – rečeno nam je u vrhu SPC.

Ministar pravde Nikola Selaković posle sastanka premijera i patrijarha, koji je trajao skoro dva sata, rekao da je iskazano puno razumevanje za političku i ekonomsku situaciju u kojoj se Srbija nalazi:

– Premijer je upoznao patrijarha sa svim dešavanjima u poslednjih 100 dana, od pokušaja da se kroz rezoluciju SB UN Srbi proglase genocidnim narodom do poslednje runde razgovora u Briselu.

Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport poručio je da ne vidi zbog čega se do kraja godine ne bi otvorila prva pregovaračka poglavlja i da je odluka o tome u vrhu EU praktično izvesna.

Čak ni eventualna odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, po ministarke za EU Jadranke Joksimović, ne bi dovela do odlaganja otvaranja poglavlja. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da će premijer u narednih nekoliko dana saopštiti odluku o tome da li će se ići na birališta ili ne.

Da će Beograd učiniti sve da ne bude menjanja i poništavanja Briselskog sporazuma, naglasio je i ministar za rad Aleksandar Vulin.

– Želimo da budemo deo EU, ali ne po cenu da prestanemo da budemo Srbija ili kršimo sopstveni Ustav. Približavaćemo se evropskim vrednostima bez obzira na to da li će nam otvoriti poglavlje 35 ili bilo koje drugo.

Opozicija je u četvrtak u Skupštini tražila da državni vrh upozna poslanike i javnost sa novim momentima u dijalogu sa EU, kao i da se sazove sednica parlamenta posvećena briselskom dijalogu.

PRIGOVORI KVINTI

STAVOVE Srbije da su neprihvatljivi novi uslovi Brisela, premijer je preneo šefu delegacije EU i ambasadorima Kvinte – SAD, Nemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije. Sastanak je održan u Nemanjinoj 11, a ključne teme bile su najspornije tačke pregovaračkog okvira za kosovsko poglavlje, pokušaji Prištine da uđe u Unesko i opstrukcija kosovskih Albanaca u formiranju Zajednice srpskih opština.

(Večernje novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …