Home / U FOKUSU / Vojni analitičar Radić, upozorava: Rat u Makedoniji može da se prenese i u Srbiju!

Vojni analitičar Radić, upozorava: Rat u Makedoniji može da se prenese i u Srbiju!

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da atmosfera konflikta iz Makedonije može da se prenese u delove zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.

radic

On je ukazao da je najveći problem što nije sigurno da li je naša zemlja dovoljno jaka da se sa takvim izazovom izbori.

„Atmosfera konfikta iz Makedonije može da stvori u delovima zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Atmosfera u kojoj bismo mogli da zamislimo reaktiviranje već postojećih kriza. Raška oblast, jug Srbije moraju biti prostori koje bezbednosne strukture moraju pažljivo posmatrati“, rekao je Radić za agenciju Beta.

On je istakao da sadašnja vlast drastičnije nego prethodne pribegava samo dnevno-političkoj upotrebi ili zloupotrebi sistema bezbednosti i da im nedostaje znanje i sposobnost da shvati sa čime taj sistem može da se suoči.

„To predstavlja najveći problem. Ne toliko šta neko drugi može da učini protiv bezbednosti Srbije, nego da li smo mi dovoljno jaki da naš sistem odoli eventualnom izazovu“, naveo je vojni analitičar.

Radić je i dodao da sa albanske strane postoji očigledan pritisak da se ostvare nacionalni ciljevi, što predstavlja situaciju koja uz malo nesmotrenih poteza može da dovede do ozbiljnih bezbednosnih posledica, jer su svi konflikti nasleđeni iz prošlosti na Balkanu „samo gurnuti pod tepih“.

Osim toga, analitičar Dušan Janjić ocenjuje da su sukobi u Makedoniji još u okviru političkih rešenja i da je zato veoma važno kako će reagovati makedonske vlasti, ali i EU.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …