Home / U FOKUSU / Vučić nagoveštava priznanje: „Ako ostavimo nerešeno pitanje Kosova i Metohije – opet će naša deca da se biju..“

Vučić nagoveštava priznanje: „Ako ostavimo nerešeno pitanje Kosova i Metohije – opet će naša deca da se biju..“

Ključna stvar koja nas sve vreme stopira je pitanje odnosa prema Kosovu i Metohiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da ima plan, ali da inicira širok društveni dijalog o tom pitanju, jer želi da čuje i šta drugi misle.
vucic-mekejn
„Mislim da dobro znam i istoriju i stvarne odnose. Šarl de Gol je rekao da bez realnosti politika nema nikakvu vrednost”, rekao je Vučić za Pink televiziju.

Kao što se uljuljkujemo uvek da možemo da radimo manje, a da zarađujemo više, isto tako, objasnio je, po pitanju Kosova i Metohije volimo da mislimo da će doći neka vlast, pa će to da reši.

Vučić: Voleo bih da mi i opozicija kaže šta je rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je njegova obaveza da pozove sve na razgovor o Kosovu i Metohiji, te da želi da čuje i mišljenje opozicije i kako bi oni rešili taj problem, jer ne želi da prihvati da je odgovorniji po tom pitanju od njih.

„Moja je obaveza da pozovem sve, jer uvek postoji mogućnost da se čuje pametna ideja, ali i da građani čuju… Što se ekonomije tiče, nisam čuo ništa četiri godine, nijednu pametnu reč ili savet što se ekonomije tiče. Ako ste ga vi čuli, kažite mi. Šta su smislili u ove četiri godine i uradili u 15 godina.. Možda u vezi sa KiM čujemo neko pametno rešenje”, rekao je Vučić.

On je istakao da ne želi da prihvati da je odgovorniji od njih za dešavanja na KiM i u zemlji, jer se u njihovo vreme desio 17. mart i protivpravno priznavanje Kosova i Metohije.

„Ali, nema problema, ja sam kriv. Ali, dajte mi rešenje”, rekao je Vučić. Voleo bi, ponavlja, da mu kažu šta je rešenje.

„Ja ću da ih saslušam i da im kažem šta ja mislim. Ne pre dijaloga, neću nikome ništa da namećem. Hoću da vidim šta možemo da napravimo”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da niko danas nije odgovorio na njegov poziv na dijalog, Vučić je rekao da niko nije reagovao ni pohvalno, ni kritički i našalio se da je ‘bila velika sparina i vrućina, a sutra će biti malo hladnije, pa će da reaguju”.

„Tako neki misle da oteraju i Srbe iz Gračanice po hrvatskom modelu. Neće moći ni to, niti mi da bilo koga fizički čistimo. To više nije realno”, kazao je Vučić.

Istakao je – da bismo imali snagu moramo biti realni, racionalni i ozbiljni.

„Kosovo i Metohija je istorijsko pitanje, za koje je teško optuživati bilo kog u prošlosti. Svi su pravili greške, jer niko nije želeo racionalno da sagleda stvari”, rekao je on dodajući da to ne znači da priznajemo Kosovo.

„Ali, to tako ne ide… Moramo biti realni, racionalni i ozbiljni. Pitam ljude, na primer, kako ćemo imati srpsku vlast u Mališevu i Štimlju? Najviše volimo sebe da lažemo”, primetio je Vučić i ukazao da je reč o istorijskom pitanju, te teško da možemo i Miloševića da krivimo za to.

Vučić je podsetio da je na izborima dobio podršku 80 odsto Srba na Kosovu.

Kako je rekao, i Srbi sa Kosova znaju da mi moramo biti realni, kako bi oni ostali u svojim kućama – rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je, istorijski, problem počeo 1878, kada je formirana Prizrenska liga, čiji je osnovni cilj formiranje Velike Albanije, te da Albanci 1946. godine formiraju treću Prizrensku ligu u Njujorku, gde je najjače uporište albanske dijaspore i od tada su nam, kaže, naneli mnogo štete.

Neki će, ocenio je, reći: Evo ga, hoće da prizna nezavisnost Kosova.

„Ako ostavimo deci nerešeno ovo pitanje, opet će naša deca da se biju, jer je pitanje da li će se rešiti za 10, 20 ili 100 godina”, rekao je Vučić.

„Moramo da postavimo stvari u realne okvire. Šta možemo da ostvarimo, a šta ne, ali da ne sprečavamo budućnost za našu decu. Dok to ne rešimo, imaćemo zamrznut konflikt i nikada se nećemo iz toga izvući”, rekao je predsednik Srbije.

Razgovaraće, ističe, sa svima koji to hoće, ko neće – ne mora… neka razgovaraju akademici, crkva, istoričari, političari i obični ljudi, istakao je Vučić.

„Evo otvaramo dijalog i večeras i razgovaraću sa svima koji hoće”, rekao je Vučić.

On je kazao da dobro zna stanje na Kosovu i Metohiji, da dobro poznaje istoriju i stvarne odnose.

Pozvao je da se sagleda kakva je naša realnost, podsećajući na istoriju albanskog pitanja koje datira još iz 1878. godine, kada je formirana Prizrenska liga.

Ukazao je da su Albanci pružali žestok otpor i posle Drugog svetskog rata, a da su treću Prizrensku ligu formirali u Njujorku odakle lobiraju za svoju stvar.

„Imali smo probleme sve vreme u toku bivše Jugoslavije. Nikada nismo, učili albanski jezik, kao što i retko učimo mađarski jezik, jer smo sebi dali za pravo da imamo imperijalnu svest. Nismo se trudili da ih razumemo i vidimo šta žele da bismo predvideli i razumeli poteze, da bismo bili spremni i pružili odgovor, da ne bi bilo uvek tenkova, jer ako dovedu i oni tenkove nastaće veliki problem”, objasnio je.

Predsednik Srbije je rekao da je politika Srbije politika slobode, nezavisnosti i suverenosti i da sada razmišlja o nasleđu koje će ostaviti.

Lične ambicije nema, politički je realizovao sve svoje ambicije: „Nemam za šta lično da se borim, moram da vratim narodu za ukazano poverenje”, istakao je.

Ostavio je iza sebe uređenu kasu, javne finansije pod kontrolom i smanjeni javni dug.

„Ogroman posao smo napravili, dramatično smanjili nezaposlenost i popravili stanje”, rekao je.

„Ovo što smo uradili, sprovedene reforme uz pad nezaposlenosti će ući u udžbenike. Mi smo postali zvezde učenika MMF-a. Nemamo problema sa kursom, inflacijom, biće povećavane plate i penzije”, rekao je Vučić.

Takođe, rekao je da je danas stanje u trezoru oko 110 milijardi dinara bolje nego planirano, što, kaže, niko, pa ni on sam, nije očekivao.

Sada se, dodaje, postavlja pitanje šta smo ostavili deci i jesmo li im rešili jedan od ključnih problema, problem Kosova i Metohije.

(Tanjug)

Vučić: SNS će se boriti za vlast u Beogradu

LIDER Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da će se SNS boriti za pobedu na predstojećim beogradskim izborima.

„Borićemo se, ne kažem da ćemo da pobedimo, ali ćemo da se borimo”, rekao Vučić je za televiziju Pink.

On je rekao da ne očekuje da će izbori u Beogradu biti održani pre predviđenog termina, jer, kako je ocenio, „Beograd funkcioniše bolje nego ikada”.

Vučić je rekao da gradonačelnik Beograda Siniša Mali neće biti kandidat SNS-a za tu funkciju.

Izbori u Beogradu trebalo bi da budu održani na proleće iduće godine.

(Beta)

Vučić: Majk Pens me nije pitao za Bitićije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je tokom posete SAD vodio dobre razgovore za Srbiju i poručio da nisu tačne špekulacije da je u razgovoru sa potpredsednikom Majkom Pensom slučaj Bitići bio glavna tema, dodajući da taj slučaj nije ni pomenut.

On je rekao da je sa Pensom imao iskrene razgovore, dobar kontakt, „uspostavljanje međusobnog poštovanja i razumevanja”.

Razgovarali smo o tome kako vidi rešavanje problema na Balkanu i u Srbiji, precizirao je predsednik Srbije i istakao da ga američki potpredsednik nije ni pitao za slučaj braće Bitići, jer zna da je o tome već razgovarao sa nekim drugim ljudima, kao što ga, kaže, razume se, nije pitao da li je učestvovao u paljenju američke ambasade.

Nije, kaže, naravno, tačno ni to da se preznojavao u tim razgovorima, kako su neki pisali i lagali da je Pens pitao za slučaj Bitići.

„On taj slučaj nije ni pomenuo”, dodao je Vučić rekavši da se radi o teškom zločinu, koji mora biti istražen.

Osvrnuo se i na izrugivanje pojedinih zbog informacije da ga je Pens ispratio do izlaza.

„I sa Bajdenom sam imao ranije pristojne odnose, ali nije izlazio da me isprati. Pens je želeo time da pokaže poštovanje prema Srbiji. Nažalost, u Srbiji jedan deo ljudi ne želi da razume da je to poštovanje prema njima”, kazao je Vučić.

Vučić: Šta da me pita Pens– da li sam palio ambasade?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pripadnici američke administracije u Vašingtonu ozbiljni ljudi, ne lakrdijaši kakvih ima na političkoj sceni u Srbiji, te da ga, naravno, nisu pitali da li je učestvovao u paljenju ambasada u Beogradu.

„Šta da me pitaju? Da li sam palio ambasade? Pa oni znaju i ko je bio tamo i ko je šta radio…”, rekao je srpski predsednik za Pink televiziju.

On je rekao da ne bi o „lakrdijašima” poput Saše Jankovića i Saše Mirkovića, ali da hoće da podseti da je Boris Tadić, koji je rekao da „Vučić nije ništa uradio da to spreči”, tog dana, kada je bio miting za Kosovo i Metohiju, „pobegao u Rumuniju”.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja u vezi raznih pisama, komentara i izjava pred njegov put u Vašington i sastanak sa američkim potpredsednikom Majk Pensom i drugim visokopozicioniranim političarima i ljudima u američkoj administraciji.

Kako je rekao, tadašnji predsednik, Tadić, pobegao je toga dana u Rumuniju da bi se dodvorio zapadnjacima, a on je, što se može videti i na televizijskim snimcima iz tog vremena, pozivao ljude da se povuku, ističući da se strane ambasade i diplomate nikako i nikada ne napadaju.

„Za razliku od njega, ja tog dana nisam pobegao u Rumuniju… on je tamo otišao da se dodvori zapadnjacima. Ja sam bio u Beogradu i to je valjda moj greh. On je rekao da Vučić nije ništa uradio da to spreči, a postoji snimak gde ja molim ljude da se povuku”, naveo je Vučić.

(Tanjug)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …