Home / U FOKUSU / Vučić u izjavi za TV „Hepi“ najavio predaju Kosova!? Evo šta se dešava…

Vučić u izjavi za TV „Hepi“ najavio predaju Kosova!? Evo šta se dešava…

Rešavaćemo problem Kosova ili smo osuđeni na propast, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naciji, istakavši da bez pravno obavezujućeg sporazuma koji podrazumeva jasno rešeno pitanje granica Srbija neće moći u Evropsku uniju.

O tome će, najavljuje on, za dva ili dva i po meseca reći šta misli i šta je najmanje loše rešenje tog pitanja.

Da će zbog, prvenstveno, pritiska SAD, kosovski problem biti rešen do kraja ove ili početkom 2019. godine, „Vesti“ su nedavno pisale pozivajući se na međunarodne izvore.

Prema našim saznanjima bliskim vlasti, planiraju se tokom jeseni referendum o novom Ustavu „zbog preambule o Kosovu“ i novi vanredni republički izbori.

Vučić za sada navodi da će se tek videti kako će se Kosovo rešavati, kao i da će narod će na „nekom referendumu“ morati da kaže šta misli o tome.

– Svi u Srbiji moraju da se dogovore i kažu šta da se učini, jer od sukoba sa Albancima nema vajde i sreće. Suština je ili ćemo pokušati da rešimo ili smo osuđeni na propast – rekao je Vučić za TV Hepi.

Ovaj nastup šefa države, poslanici i potpredsednici Narodne stranke Sandi Rašković Ivić deluje „kao najava predaje Kosmeta“.

– Uvertira je bila poziv na unutrašnji dijalog koji je trebalo da uvuče opoziciju u učešće u izdaji i predaji KiM. Ponaša se kao da mu je to očeva prćija, najavljuje da će govoriti za par meseci, a u stvari se batrga dok priprema korak po korak predaju i sve liči na neukusno kuvanje žabe – kaže za „Vesti“ Rašković-Ivićeva.

Zbog izjave o promeni granica zarad u EU, Vučića je optužio lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

– Najmanje što može da se očekuje od bilo kog predsednika, bilo koje suverene države, jeste da ne dovodi u pitanje teritoriju i granice sopstvene zemlje, a upravo to je učinio predsednik Srbije.

Tom izjavom je jasno stavio do znanja da ne misli na granične sporove sa BiH i Hrvatskom, već na priznavanje secesije KiM i utvrđivanje međunarodne granice između Srbije i Kosova, što je moguće samo ako se promeni Ustav Srbije.

Nezavisnost Kosova, šef diplomatije Ivica Dačić naziva bajkom

– Da Srbija prizna Kosovo, da Kosovo dobije stolicu u UN, da sugerišemo Rusiji da glasa za to, nije bajka, to je fatamorgana. Ništa od toga – kazao je Dačić.

Vučić i Hašim Tači ne mogu da postignu kompromis, mišljenja je Edvard P. Džozef, profesor na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins koji tvrdi da to ne može da učini EU jer joj Albanci ne veruju, a Srbi je ne cene.

On smatra da to jedino može Vašington.

– Samo SAD imaju moć da okupe Brisel, Beograd i Prištinu oko sporazuma koji omogućava da Kosovo uđe u UN i druge međunarodne organizacije, a da se dozvoli Srbiji da napreduje ka ulasku u EU – kaže on.

Atentat bio potreban

– Ubistvo Olivera Ivanovića bi moglo da bude ono što je Kosovu treba. Atentat su najverovatnije izvršili moćni kriminalni elementi, koji bujaju na severu, gde je bezakonje, ali bi ta tragedija mogla da bude podsticaj za trajni mir na Kosovu – kazao je Džozef.

On smatra da Beograd tvrdoglavo gaji iluziju da može da odvoji sever od „svoje bivše, otcepljene pokrajine“, a Srbija i region su njeni taoci.

– Ta iluzija otvara vrata Rusiji da Srbiju odvuče od približavanja EU. Ta iluzija dovela je do ubistva Ivanovića – smatra američki analitičar.

Ako je kriv, Radojičić će u zatvor

Aleksandar Vučić je upitan o ulozi Milana Radojičića na severu KiM, kazao da će biti uhapšen ako je ubica, ali da za to treba da se nađu dokazi.

– Priština ima efektivnu vlast i vodi istragu, pa neka kažu ko je ubio Olivera Ivanovića. Ako kažu da je neko sa severa… mi ćemo da ga uhapsimo, ako je na našoj efektivnoj teritoriji – istakao je Vučić.

Vladike za jedinstven stav

Kosovo i Metohija su kroz različite stavove crkvenih velikodostojnika podelili Srpsku pravoslavnu crkvu, pa je nekoliko vladika od Sinoda zatražilo zakazivanje Sabora i jedinstveno mišljenje o rešenju za KiM.

Deo velikodostojnika, piše beogradska štampa, smatra da crkva mora da izađe sa sabornim stavom, a ne da vladike iznose lično mišljenje. Oni objašnjavaju da to nije zauzimanje stava prema Vučiću, niti Apelu za KiM, čiji su potpisnici neke vladike, jer je sabor tražen i pre tog apela.

(Vesti-online)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …