Home / U FOKUSU / ZAEV SKOVAO PLAN SA ALBANCIMA da otmu teritoriju Srbiji!

ZAEV SKOVAO PLAN SA ALBANCIMA da otmu teritoriju Srbiji!

Albanski premijer Edi Rama i novoizabrani predsednik makedonske vlade Zoran Zaev krajem decembra i početkom januara dogovorili su se da zajedno udare na Srbiju, da „objave rat“ Rusiji i transformišu Makedoniju u albansku državu Iliridu!
Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Ovo stoji u poverljivoj obaveštajnoj dokumentaciji.

U pitanju je službena prepiska dve zapadne tajne službe u kojima one opisuju susrete i tajne razgovore.

Rame, Zaeva i lidera albanskih političkih partija u Makedoniji.

Rama diktirao uslove

Jedan od sastanaka koji se u ovoj dokumentaciji opisuje jeste i susret Rame i Zaeva u hotelu „Dinasti“ u Tirani kome su u prvim danima januara prisustvovali predstavnici albanskih partija u Makedoniji:

Demokratskog saveza za integraciju, Koalicije Besa i Alijanse Albanaca.

Na početku ovog razgovora, Rama je jasno stavio do znanja Zaevu da, ako želi podršku Albanije za formiranje nove vlade, mora da ispuni određene uslove:

– Zorane, Vi ste dužni da ispunjavate i uvažavate volju albanskih birača, koju su oni izrazili na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru. Držite se Ohridskog sporazuma, a ako to ne bude izvršeno, Zorane, u Makedoniji neće biti mira!

Tada će se to rešavati drugim sredstvima. Svima vam preporučujem da se pridržavate sledećih stavova… zato što će samo u tom slučaju biti postignuti konačni ciljevi saveza Albanije sa federalnim državama.

Juče sam sa našim dragim drugom Donaldom Luom dobio podršku koja će omogućiti da se pristupi potpunoj realizaciji naših zajedničkih zadataka. Kao rezultat toga, tu realnost treba da prihvate i Gruevski i Ivanov ili ih neće biti!

Neophodno je Rusiji polomiti kičmu na Balkanu! To je ključni momenat, to je interes celog Zapada! Projekat gasovoda kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju treba da bude onemogućen – rekao je doslovce Rama.

Rama bez teksta, Zaev demantuje

Povodom naših saznanja, kontaktirali smo sa kabinetima albanskog i makedonskog premijera. Najbliži saradnici Edija Rame navodno su šokirani ovim transkriptima.

– Ostao sam bez teksta! Ništa od toga što pišete nema veze s realnošću – poručio nam je Endri Fuga, direktor za komunikacije u albanskoj vladi, dok su iz Zaevljevog kabineta zvanično negirali da je sastanak Rame i Zaeva ikada održan:

– Jedini susret Rame i Zaeva desio se krajem septembra 2016. godine na konferenciji OEBS, kada su se videli na pola sata. Oni se otad nisu sreli, tako da navedene informacije nisu tačne.

Novi makedonski premijer Zaev, koji je na vlast došao nekoliko meseci kasnije, odgovorio je Rami da se plaši da bi takve planove mogao da pomrsi „ruski i srpski uticaj na Balkanu“.

Rama je, međutim, poručio da nema ni najmanju sumnju u realizaciju ovog scenarija jer ima podršku američkih ambasadora u Skoplju i Tirani Donalda Lua i Džesa Bejlija.

Albanski premijer je rekao i da insistira da makedonska vlada usvoji rezoluciju o navodnom genocidu nad Albancima u Makedoniji od 1912. do 1956.

Zaev mu je na to odgovorio:

– Sve to možemo da uradimo jedino ako uspemo da za to okrivimo srpski element, i na taj način se ukloni dalji srpski uticaj u Makedoniji…

Sasvim je zanimljivo da je Zaev na jednom od sastanaka sa Ramom rekao i da je za realizaciju ovog paklenog plana obezbedio podršku lobista i pojedinih medija u Bugarskoj i Srbiji.

– U Srbiji sam već razgovarao sa Bašanovićem (Zoran Bašanović, prim. aut.), taj čovek ima uticaj na srpske medije. Biće podrška i u „Kuriru“, i na televiziji N1, a u Bugarskoj će nas pokriti Cvetan Vasilev sa još većim medijskim resursima – rekao je Zaev.

Uplašeni Zaev

U dokumentaciji do koje smo došli pominje se čak i da je Edi Rama u jednom od razgovora rekao Zaevu da će, ako zatreba, inscenirati pokušaj atentata na njega.

– U slučaju pobune javnosti protiv našeg plana, ukoliko počnu napadi na državni projekat Makedonije koja treba da se transformiše u Iliridu i kao takva uđe u EU i NATO, mi ćemo, Zorane, tebe morati da predstavimo kao žrtvu, izvešćemo jedan napad i tako okrenuti narod na tvoju i našu stranu… – objasnio je Edi Rama.

Ko su ambasadori SAD koji stoje iza ove priče

* Džes Bejli je američki ambasador u Skoplju i kadar Baraka Obame. Američka antikorupcijska organizacija „Džadikal voč“ ga sumnjiči da je milionima dolara primljenim od Džordža Soroša pomagao proteste u Skoplju i rušio Nikolu Gruevskog.

* Donald Lu, ambasador SAD u Tirani, kadar je prethodne američke administracije i povezivan je sa mešanjem u unutrašnje stvari zemalja na Balkanu.

(Informer)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …