Home / U FOKUSU / ZAHUKTAVA SE U AMERICI: Počelo rušenje Trampa

ZAHUKTAVA SE U AMERICI: Počelo rušenje Trampa

Američki kongresmeni-demokrate – Bred Šerman i Al Grin- pokrenuli su inicijativu za impičment predsednika SAD Donalda Trampa.
tramp

Inicijativu je obelodanio Šerman, a u njoj piše da se impičment traži zato što je Tramp navodno „ometao pravosuđe“ za vreme istrage povodom „veza sa Rusijom“ koje se pripisuju i njemu i članovima štaba njegove predizborne kampanje.

Pritom je naglasio: „Drago mi je što mi se pridružio kongresmen Grin. Sada ćemo prisiliti pravni komitet Predstavničkog doma da organizuje slušanja na temu Trampovog ometanja istrage i ruskog mešanja u naše izbore“.

Šerman je u nastavku rekao:

„Nedavno otkrivene informacije o Trampu navode na zaključak da je njegov izborni štab težio da dobije podršku Rusije. Sada sve izgleda tako kao da je on pokušavao da zaustavi istragu protiv svog bivšeg pomoćnika Majkla Flina, a i još širu istragu koja bi se ticala Rusije. Ubeđen sam da su Trampovi razgovori sa bivšim šefom FBI i njegovo smenjivanje pravo ometanje pravosuđa“.

Bela kuća je inicijativu Šermana i Grina nazvala „političkom igrom najgore vrste“. A takođe: smešnom.

U SAD se istraga o „ruskom mešanju“ vodi na nekoliko koloseka: u FBI i u nadležnim komitetima oba doma Kongresa SAD, a vodi je i nedavno imenovani specijalni tužilac Robert Muler koji je ranije bio na čelu FBI.

Traženje impičmenta sam će stvari dodatno iskomplikovati, a već su više nego komplikovane.

Jer, Trampov kandidat za novog direktora FBI – Kristofer Rej – upravo je izjavio da je spreman da istraži „moguće mešanje ukrajinskih državnih funkcionera“ u prošlogodišnje američke predsedničke izbore.

Senator-republikanac Lindsi Grejem prethodno je ukazao da su vodeći Ukrajinci pokušavali da diskredituju Trampa i njegove savetnike, a da pomognu Hilari Klinton.

Grejem je pitao Reja: „Slažete li se da Ukrajina nije imala pravo da se meša u naše izbore?“

Rej mu je uzvratio: „Saglasan sam sa vama“.

U ovo se umešala i Bela kuća. Zamenica njenog portparola – Sara Sanders – izjavila je da je saradnja između Nacionalnog komiteta Demokratske partije u Ukrajine „dobro potkrepljena podacima i dokumentima“.

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …