Home / U FOKUSU / ZAKUVAVA SE NA BLISKOM ISTOKU: Turska šalje vojsku u Katar!

ZAKUVAVA SE NA BLISKOM ISTOKU: Turska šalje vojsku u Katar!

turska- vojska

Turski parlament je odobro mandat koji omogućava turskim trupama da budu raspoređene u turskoj vojnoj bazi u Kataru. Očekuje se da će parlament ubrzati ovaj nacrt zakona, saopštili su zvaničnici iz vladajuće Partije pravde i razvoja.

Taj potez se tumači kao podrška zemlji Golfskog zaliva koja se suočava sa diplomatskom i trgovinskom izolacijom nekih od najvećih bliskoistočna sila.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein su prekinuli odnose sa Dohom i zatvorili njihov vazdušni prostor za komercijalne letove u ponedeljak, zbog navodnog finansiranja terorističkih grupa od strane Katara.b

Ovo je najveća podela između moćnih arapskih država u poslednjih nekoliko decenija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je kritikovao potez arapskih država, rekavši da izolacija Katara i izricanja sankcija neće rešiti sve probleme i dodao da će Ankara učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne da se okonča kriza.

Turska je zadržala dobre odnose sa Katarom, kao i nekoliko njegovih zalivskih suseda. Turska i Katar pružaju podršku Muslimanskom bratstvu u Egiptu i podržavaju opozicionu borbu za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Poslanici vladajuće partije su predložili raspravu o dva zakona: omogućavanje turskim trupama da budu raspoređene u Kataru i odobravanje sporazum između dve zemlje o vojnoj saradnji i obuci, saopštili su iz AK i opozicione MHP. Drugi ugovor će omogućiti turskoj žandarmeriji da trenira katarske žandarmerijske snage.

Turska je postavila vojnu bazu u Kataru, svoju prvu takvu na Bliskom istoku, u sklopu sporazuma potpisanog 2014. godine.

Ranije je najavljeno da bi u toj bazi trebalo da bude raspoređeno 3.000 vojnika a prvenstveno je planirano da služi ako mesto za zajedničke vežbe.

(Kurir.rs / Dailysabah)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …