Home / ZANIMLJIVOSTI / KLETVA FARAONA Počela potraga za tajnom odajom faraona! Svi koji su ISTRAŽIVALI su misteriozno UMRLI (VIDEO)

KLETVA FARAONA Počela potraga za tajnom odajom faraona! Svi koji su ISTRAŽIVALI su misteriozno UMRLI (VIDEO)

egipat- grobnica- tutankamon- piramida

 Arheolozi su započeli potragu za tajnom komorom u grobnici faraona Tutankamona iuz pomoć modernije tehnologije radarskih sistema.

Naučnici s Univerziteta u Torinu imaju nameru da skeniraju dubine i prostor koji se nalazi iza 3.300 godina stare grobnice kralja Tuta. Italijanski naučnici najavili su da će biti najintenzivnija istraga koja se ikad sprovodila u ovoj grobnici. Napredna tehnologija radara može da pretraži dubine do 32 metara.

„To će biti rigirozan naučni rad i trajaće nekoliko dana, ako ne i nedelja“, rekao je direktor projekta Franko Porćeli.
On tvrdi da će istraga njegovog tima biti ona koja će potvrditi jednom za svagda da li zaista postoji tajna komora.

„Ovo će biti konačna istraga, obezbedićemo odgovor koji je 99 odsto tačan“.

2015. godine su arheolozi otkrili skriveni prolaz u drevnoj Tutankamonovoj grobnici koji možda vodi do dugo skrivanog mesta na kojem počiva kraljica Nefertiti. Rivs je potvrdio ovu pretpostavku nakon otkrića dva skrivena prolaza iza oslikanog gipsanog zida.

Jedan prolaz vodi do prostorije u kojoj je polažena lična imovina drevnog egipatskog faraona, dok ono što se krije iza drugih vrata još uvek ostaje misterija, ali istraživači veruju da može voditi do grobnice kraljice Nefertiti za kojom se vekovima traga.

Naučnici pretpostavljaju da tajna komora za koju su otkriveni dokazi da postoji, pored posmrtnih ostataka Tutankamonove majke, kraljice Nefertiti,sadrži i ogromnu količinu blaga: kada je otkrivena Tutankamonova grobnica, bila je neopljačkana i u njoj se nalazilo veliko blago pa se i danas smatra jednim od najvećih arheoloških otkrića.

„Čini se da je pred nama još jedno izvanredno otkriće iz Tutankamanove ere, pretpostavljamo da na severnoj strani njegove grobnice imamo hodnike i komore“, rekao je britanski egiptolog Nikolas Rivs.

Otkriće grobnice kralja Tuta dugo se vezalo za kletvu, još otkako su je 1923. godine otkrili Britanac Havard Karter i njegov tim. Lord Karnavon, čovek koji je finansirao ekspediciju, umro je od ujeda komarca.

Radiolog koji je skenirao grobnicu takođe je ubrzo umro, jedan od članova je umro od trovanja šest članova od njih 26, koliko ih je bilo u ekspediciji, preminulo je nedugo nakon otkrića grobnice.

Pogledajte o čemu je reč:


(Kurir)

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …