Home / ZANIMLJIVOSTI / MOŽDA I VI IMATE BLAGO, A NE ZNATE: U Srbiji ih ima na svakom ćošku, a stranci za 1 kg daju – 8.000 EVRA! (VIDEO)

MOŽDA I VI IMATE BLAGO, A NE ZNATE: U Srbiji ih ima na svakom ćošku, a stranci za 1 kg daju – 8.000 EVRA! (VIDEO)

U pitanju je najcenjenija i najskuplja pečurka na svetu iz jednog prostog razloga – ne može se veštečki uzgajati, a jedino njegovo stanište je divljina.
Clip
Beli tartuf ili kuhinjski dijamant, kako se još naziva u našem narodu, je vrsta pečurke čija vrednost na tržištu dostiže između od 2.000 do 8.000 evra po kilogramu.

Naša sreća je to što Srbija leži na belim dijamantima, jer je potvrđeno da postoji čak 250 lokacija u zemlji na kojima je pronađeno nekoliko vrsta tartufa.

Tačnije, 13 vrsta – što je skoro polovina svih poznatih evropskih vrsta tartufa.

Međutim, uprkos ogromnom potencijalu, ovaj posao u Srbiji je i dalje u početnoj fazi, a o njemu gotovo da niko i ne govori, prenosiOpanak.

ŠTA MISLITE, DA LI JE TEŠKO NAĆI TARTUFE?

U pitanju je najcenjenija i najskuplja pečurka na svetu iz jednog prostog razloga – ne može se veštečki uzgajati, a jedino njegovo stanište je divljina.

Pored specifičnih uslova za uzgoj, tartufi imaju u jedinstvenu aromu, koja se dobija mešavinom kiše i netaknute zemlje, što daje posebnu draž svakom jelu. A sem gastronomske vrednosti, tartufi su izuzetno zdravi jer obnavljaju sive moždane ćelije i jačaju organizam.

Najređi od svih tartufa je beli tartuf, kojeg Srbija ima u izobilju. Najčešće raste u ravničarskim predelima ispod bora i topole.

U Srbiji ova skupocena poslastica može se naći u zapadnom Sremu, južnom Banatu, okolini Pančeva, Valjeva, Bora…

Potražnja za tartufima je ogromna na svetskom tržištu. U Americi možete naći da srednji hambrger sa tartufima košta 5.000 dolara, a kilogram čokolade posute tartufima čak 6.000 dolara.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

VAŽNO OBAVEŠTENjE ZA VOZAČE! OVO SU NOVA PRAVILA: OD SADA ĆE SVAKI AUTO MORATI DA IMA OVAJ UREĐAJ

Članice Evropske unije dogovorile su sve promene koje se tiču novih automobila i vanova, odnosno …