Home / ZANIMLJIVOSTI / Nemačka vapi za radnicima: Ovih 7 profila „na keca“ dobijaju posao sa super platom…

Nemačka vapi za radnicima: Ovih 7 profila „na keca“ dobijaju posao sa super platom…

Nemačke kompanije vape za radnicima, ali ovog meseca je velika potražnja za pomoćnim radnim osobljem. Barometar zapošljavanja porastao je na 104,1 poena u maju nakon što je bio 103,3 u aprilu, izveštava IFO institut za ekonomska istraživanja. Očekuje se da broj zaposlenih u Nemačkoj u narednim mesecima značajno poraste.

Najveći pokretač rasta je sektor usluga, naročito u oblasti oglašavanja, hotelijerstvu i uslugama keteringa. Nakon nedavnog pada, barometar u trgovini i građevinarstvu je ponovo porastao. Nedostatak radne snage je naročito izražen u građevinarstvu.

Samo su u prerađivačkoj industriji očekivana zapošljavanja oslabila sa 13,5 poena u aprilu na 11 u maju.

Konkretno, u uslužnom sektoru je u odnosu na april porastao za skoro 4 poena na 19,2, u trgovini sa 4,8 na 5,4, u građevinskoj sa 10,1 na 12.

Inače, broj nepopunjenih radnih mesta u Nemačkoj dostigao je rekordnu vrednost od gotovo 1,2 miliona u poslednjem kvartalu prošle godine.

Kako je u martu ove godine objavio Institut za istraživanje tržišta rada (IAB) u Nirnbergu, najveća potražnja je još od tada za radnicima u prerađivačkom i građevinskom sektoru.

Nemačkim građevinskim preduzećima nedostaje oko 100.000 radnika različitih profila, ali manjka i elektrotehničara, mehatroničara, medicinskih tehničara, programera, inženjera svih profila, kao i klasičnih zanatlija poput limara, vodoinstalatera.

Ovo je idealna prilika za sve oni koji u Srbiji nemaju posao, a imaju kvalifikacije za gorepomenute.

Check Also

TITO JE JEDAN SRPSKI GRAD ZAOBILAZIO U ŠIROKOM LUKU! KADA JE HTEO DA ODRŽI GOVOR DOGODILO SE NEŠTO NEČUVENO!

Urbana legenda koja se priča u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikako nisu voleli …