Home / ZANIMLJIVOSTI / Prvi poljubac ikada snimljen bio je između dve žene, a fotografisao ga je UBICA! (FOTO)

Prvi poljubac ikada snimljen bio je između dve žene, a fotografisao ga je UBICA! (FOTO)

prvi-poljubac-devojaka-na-filmuMajbridž je inače osuđen za ubistvo ljubavnika svoje žene, nakon što je otkrio da on možda nije otac svom sedmomesečnom sinu

Prvi snimak poljupca u istoriji nastao je između 1872. godine i 1885. godine, a napravio ga je engleski fotograf Edvard Majbridž. Reč je o poljupcu između dve žene, a Majbridž je više stavio akcenat na pokret i senzualnost nego seksualnost.

U Viktorijanskom dobu žene su bile užasno stidljive, makar su tako verovali, a što se tiče homoseksualizma – bio je veća pretnja za muškarce nego za žene, za koje se verovalo da ne poseduju seksualne želje u tolikoj meri kao muškarci.

Zbog seksualnog tabua u to doba, Majbridž nije mogao da objavi slike nagih žena i muškaraca zajedno, a muškarce je mogao da fotografiše samo pri nekoj radnji (dok nešto rade ili se bave nekim sportom). Zbog toga se okrenuo ženama i prikazivao ih u raznim pozama, a uvek je jedna od njih preuzimala mušku ulogu, pa se neke od ovih fotografija danas mogu smatrati i homoerotskim.

5004Foto: Wikimedia/Eadweard Muybridge

U prikazanoj seriji fotografija Majbridž je snimio “film” koji je nazvao “Poljubac” (Kiss), naravno, sve ovo događalo se mnogo pre otkrića kamere te je ovde jednostavno pravio više fotografija zaredom, od kojih je napravio foto-film.

Majbridž je inače osuđen za ubistvo ljubavnika svoje žene, nakon što je otkrio da on možda nije otac svom sedmomesečnom sinu. Pre nego što ga je upucao, Majbridž mu je rekao: “Dobro veče, gospodine, evo pisma koje ste poslali mojoj ženi”.

5004Foto: Wikimedia/Eadweard Muybridge

Larkins, ženin ljubavnik, umro je iste noći, a Majbridž je proglašen ludim na osnovu povrede glave koju je imao pre 12 godina. On se razveo od žene koja je ubrzo i umrla, a sin im je poslat u sirotište. Majbridž mu je celog svog života slao novac, ali nije održavao kontakt.

(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …