Home / ZANIMLJIVOSTI / RODITELJI OPREZ! 130 dece se već ubilo zbog nove igre koja kruži među tinejdžerima?! (VIDEO)

RODITELJI OPREZ! 130 dece se već ubilo zbog nove igre koja kruži među tinejdžerima?! (VIDEO)

Portalu Indeks su se javili zabrinuti roditelji zagrebačkih osnovnoškolaca čija su deca putem „Whatsapp“ mreže, primila uznemirujuće poruke koje govore o pomenutoj igri.
Ilustracija (Foto: melbournechildpsychology.com.au)
Ilustracija (Foto: melbournechildpsychology.com.au)
Sedmogodišnja devojčica iz jedne zagrebačke osnovne škole preplašila se kad su joj na mobilni počele da stižu poruke u kojima, između ostalog, stoje i upozorenja da se zbog navedene igre ubilo 130 dece u Rusiji.

Iako nigde nije službeno dokazano da se toliko ubilo upravo radi navedene igre, to je podatak kojim se mališani nastoje uplašiti.

U poruci koju su dobila deca iz jedne zagrebačke osnovne škole, između ostalog, stoji: „Ne daj bože da ti se instalira jer onda si gotov/a. Znači ako uđeš u neku sliku plavog kita ili haštag plavi kit ili tako nešto onda, ti dođu pitanja kao osećate li se loše? Želite li se ubiti i onda vam se automatski skine ta igra, a kad vam se skine, ne možeš je deinstalirati.

Ako kažeš da ne želiš igrati i pokušaš je deinstalirati, ona će hakovati tvoje lične stvari i sve će saznati o tebi. Kako ti se zovu roditelji itd. Pretiće ti da će ti ubiti roditelje (što stvarno i hoće) i onda je jedan od izazova igrice da se probudite u 4.20, drugi je da gledate horore ceo dan. I tako ide sve prema gorem“.

Zadnji izazov – samoubistvo?!

Dalje se navodi kako deca koja igraju tu opasnu i bolesnu „igru“ kao jedan od izazova dobijaju da moraju nožem da na rukama iseku oblik kita, a poslednji je da se ubiju.

Hrvatska policija je potvrdila da raspolaže saznanjima o međunarodnom fenomenu širenja opasne onlajn igre koja se koristi i pod nazivom Plavi kit (Blue Whale).

Pozvali su sve koji imaju konkretno saznanje o učesnicima ove i sličnih igara, da se odmah jave policiji.

Od svih koji su se uključili u igru i dobili uznemirujuće poruke da se povrede ili su primili pretnje da će im neko ubiti roditelje, traže da snime mobilni i to odmah dostave policiji kako bi dalje mogli ući u trag onima koje te naredbe izdaju.

U policiji još navode da je važno da mladi znaju da mogu da im se obrate za zaštitu.

Upozorenje hrvatskog MUP-a

– Koristimo priliku da skrenemo pažnju na potrebu posebne taktičnosti u medijskom izveštavanju o novom obliku ugrožavanja dobrobiti dece učestvovanjem u ovakvim igrama.

Kod izloženosti informacijama o različitim novim trendovima o kojima saznaju iz medija i okruženja socijalnih mreža, deca i mladi su posebno ranjivi zbog izostanka životnog iskustva, svoje radoznalosti i povodljivosti i kao takva mogu se nekritički dovesti u rizične situacije, o čemu je potrebno voditi računa kod medijskog izveštavanja javnosti“, upozoravaju u policiji.

Podrška roditelja neophodna

I psiholozi kažu da deci internet otvara vrata za susret s različitim sadržajima i osobama, koji može biti rizičan. Pri tome su, napominju, deca posebno ranjiva jer tek uče kako da raspoznaju tačne sadržaje od netačnih, kako da prepoznaju potencijalno opasne kontakte i da usvajaju znanja o tome kako se od njih zaštititi.

U tome je nezaobilazna podrška roditelja, nastavnika i drugih njima važnih odraslih osoba.

Roditelji najčešće najveću pažnju pridaju agresivnim i razvojno neprimerenim sadržajima, ali ne treba zanemariti i ove koji mogu dovesti do uznemirenosti i zastrašenosti deteta ili one koji zagovaraju nepoželjne, a ponekad i štetne oblike ponašanja i stavove.

Roditelji mlađe dece obavezno treba da prate sve njihove aktivnosti na internetu.

S druge strane, kod nešto starijih, posebno do izražaja dolazi važnost izgrađenosti otvorenog, bliskog odnosa u kom roditelji vođstvo pružaju kroz razgovor i podršku.

Uputstva za roditelje

Razgovarajte sa svojim detetom o problemima u školi, s prijateljima, dečkom ili devojkom te o njima bitnim temama

Slušajte ih bez osuđivanja

Kada god možete, pohvalite vaše dete i dajte mu do znanja da vidite njihove vrline i sve pozitivne osobine koje imaju

Pokažite interes i pitajte ga da vas uvede u svet mladih onlajn

Potražite putem Google tražilice dostupne informacije o sadržajima i igri koju dete igra na internetu te proverite je li igra primerena s obzirom na uzrast

Naučite decu kako da sigurno koriste moderne tehnologije i kome da se obrate u slučaju nejasnoća ili problema

U slučaju da primetite da je dete upoznato ili se uključilo u neke opasne izazove na društvenim mrežama poput ‘Plavog kita’ porazgovarajte s njim o tom fenomenu, objasnite što je to i ukažite na manipulativnu prirodu igre

Potražite savete od stručnjaka ako imate nejasnoće ili probleme.

Ova igra posle Rusije počela je da se širi i ostatkom sveta, kao što su Ukrajina, Belorusija i Azerbejdžan, Brazil, Engleska i Španija. Iako, nigde nije službeno povezano da se zbog ove igre ubilo 130 mladih u Rusiji, ruske su vlasti krajem prošle godine uhapsile 21-godišnjeg Filipa Budeikina. NJega smatraju tvorcem ove igre i odgovornim za samoubistva 17 mladih u Rusiji.

Uprkos svim upozorenjima i pisanju medija koji upozoravaju na opasnost ove igre, nju i dalje igra velik broj mladih kako u Rusiji tako i u Argentini i Španiji, što se vidi putem raznih društvenih mreža.

Pogledajte video:


(index.hr)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …