Home / ZANIMLJIVOSTI / SRPKINJA POSETILA NAJMISTERIOZNIJI NAROD NA SVETU: Evo kakve neverovatne detalje je otkrila..

SRPKINJA POSETILA NAJMISTERIOZNIJI NAROD NA SVETU: Evo kakve neverovatne detalje je otkrila..

Maša Nestorović (25) iz Kraljeva posetila je gradić američki gradić Lankaster u državi Pensilvanija cmesto koje je poznato da u njemu živi veliki broj Amiša.
amisi
– Rođaka i ja smo se uputile u mesto gde žive Amiši. Ono je potpuno izopšteno iz spoljašnjeg sveta. U njega Amerikanci, baš kao što smo i mi tada, odlaze da kupe domaće proizvode, za kojima mnogi pate – ispričala je Maša za 24 sata.

Amiši sebe smatraju onima koji ovaj svet žive na pravi način, što u stvari znači da žive bez modernih tehnologija. nemaju telefone, televizore i Fejsbuk.

– Njihove kuće izgledaju kao i sve druge seoske kuće u Americi, ali zapravo su pravljene za veliki broj članova porodice, jer Amiši obično imaju od petoro do sedmoro dece.

Njihova odeća je ručno pravljena i obično je crne boje. Oženjeni muškarci moraju da puštaju bradu, ali da briju brkove jer oni nisu dozvoljeni, dok ženama nije dopušteno da šišaju kosu – priča Maša.

Da bi oprali svoju odeću nemaju za to veš mašinu već treba, verovali ili ne, da vrte pedale!

– Koriste vetar za pravljenje struje, imaju i svoju sijalicu, mašina za veš im je ručna, vozi se kao bicikl, voze isključivo bagi kočije, imaju svoje voće, povrće, stoku – kaže Maša i navodi da iako deluju kao zatvoren narod, oni su i te kako prijatni i raspoloženi za razgovor.

Svojoj deci dozvoljavaju da isprobaju i sve čari spoljašnjeg modernog sveta, ali uz bitno upozorenje a to je da ako se ne vrate, za njih će biti mrtvi.

Adolescentima roditelji dozvoljavaju da okuse život „normalnih ljudi“, ako se odluče za njega naspram života njihove porodice, kod kuće više nisu dobrodošli. To ide i do tih granica da ih se i roditelji odriču – otkriva Nestorovićeva.

Kraljevčanka je imala retku priliku da se upozna sa jednim svetom potpuno drugačijim od našeg modernog, i kako kaže, fascinirana je.

– Oduvek me je oduševljavala činjenica da „tamo negde“ postoje ljudi koji potpuno prkose pravilima brzog i nezdravog života, jednostavno živeći po svojim pravilima.

Čak i jezik im je jedinstven, govore na način sličan nemačkom, ali ni Nemci ih ne razumeju. Oni su potpuno odani svom svetu i u njega nikog ne primaju – objašnjava Maša.

Maša je tokom te posete saznala da u tom narodu ima dosta dece koja se rađaju sa nekim poremećajem, a to je zbog toga što su brojčano mali narod i svi imaju iste pretke, pa se zbog toga dešava da deca jednostavno ne budu zdrava.

– Volela bih da živim tamo bar mesec dana, ali pošto nisam Amiškinja, to su samo pusti snovi – zaključuje Maša.

(24sata.rs)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …