Home / ZANIMLJIVOSTI / ŠTA SU SODOMA I GOMORA? Hteli su da SILUJU DVA ANĐELA pa ih je Bog uništio (FOTO)

ŠTA SU SODOMA I GOMORA? Hteli su da SILUJU DVA ANĐELA pa ih je Bog uništio (FOTO)

Dva anđela stižu u Sodomu da bi pronašli deset vernika i spasili grad od Božijeg uništenja, i susreću Avramovog sinovca Lota koji ih ubedi da prespavaju kod njega. Potom stižu muškarci iz svih delova grada i pozivaju Lota da izvede dva anđela napolje kako bi mogli da ih „upoznaju“…

Unistenje-Sodome-i-Gomore

Tačna etimologija naziva dva možda najčuvenija biblijska grada, koji su poslednjih milenijuma postali sinonim za blud i razvrat, Sodome i Gomore, nije u potpunosti utvrđen, kao ni njihovo originalno značenje.

Moguće je da Sodoma dolazi od ranosemitske reči koja je povezana sa arapskom “sadama” što znači “pričvrstiti, utvrditi, ojačati”, dok je u korenu Gomore možda “gh+m+r” što bi značilo “biti duboko” ili “obilna voda”.

Bilo kako bilo, biblijska Knjiga postanja je glavni izvor svega što o njima znamo. Stanovnici Sodome su bili mnogo “pokvareni i grešni pred Gospodom”, kaže Stari zavet; njima je vladao kralj Bera, dok je Gomorom vladao kralj Birša, ali ni jedan ni drugi nisu bili suvereni budući da je celom dolinom Jordana tada dominirao Elam.

Nakon njihove neuspešne pobune u kojoj u elamsko ropstvo pada i Avramov sinovac Lot, Avram okuplja svoje snage i nanosi težak poraz elamskoj vojsci, pa svi gradovi u dolini postaju slobodni.

5004Lot napušta Sodomu, drvorez iz Nirnberške hronike sa kraja 15. veka.

U 18. poglavlju Postanja tri anđela koji su poslati od Boga, a koji su uzeli čovečiji oblik, došli su u posetu Avramu i bili ugošćeni od njega i njegove žene Sare, a Bog je svom proroku objavio da će uništiti i Sodomu i Gomoru “jer je njihov greh tužan”.

Avram potom pita Boga da li je spreman da poštedi te gradove ako u njima pronađe 50 pravednika, na šta Bog odgovara pozitivno. Avram potom počinje da pregovara, i raspituje se da li će gradovi biti pošteđeni ako se u njima pronađe po 45, zatim 40, zatim 30, pa 20 i konačno deset pravednika. Bog pristaje na svaku cifru.

Dva anđela zatim odlaze u Sodomu da ispitaju stvari i tamo susreću Lota koji ih ubedi da prespavaju kod njega, ne znajući da su u pitanju anđeli. Međutim, pre nego što su legli na počinak, muškarci iz svih delova grada dolaze do Lotove kuće i pozivaju domaćina da izvede dva anđela napolje kako bi mogli da ih “upoznaju”.

5004Lot i njegove ćerke, slika Lukasa van Lejdena iz 1520. Stari zavet kaže da je imao seksualni odnos sa njima posle uništenja Sodome, Kuran to negira

“Upoznati” je biblijski eufemizam za “imati snošaj, polni odnos”, “voditi ljubav” sa nekim. Drugim rečima, žitelji Sodoma su nameravali da obave polni odnos sa anđelima, a budući da anđeli to svakako ne bi želeli, žitelji Sodoma su, slobodno se može reći, planirali da siluju anđele.

Lot – kao čovek kome je gostoprimstvo verska dužnost – odbija da preda goste i umesto njih im nudi svoje dve ćerke koje još uvek nisu “upoznale” muškarca, da sa njima rade šta “misle da je dobro”. Muškarci odbijaju ponudu, žale se što im jedan stranac (Lot) izdaje naređenja i pokušavaju da probiju vrata.

Anđeli spasavaju Lota i zaslepljuju napadače. Potom svog domaćina obaveštavaju o misiji koju im je Bog poverio, i kreću u potragu za deset pravednika.

Pošto ih nisu našli, naređuju Lotu da okupi svoju porodicu i da napusti grad. Napominju im da se ne osvrću, što Lotova žena krši i postaje stub soli, dok Bog ognjem i sumporom uništava i Sodomu i Gomoru.

5004Stub soli na planini Sodom koji se zove “Lotova žena”

Božija kazna koja je ovde opisana kroz istoriju judaizma postala je shvaćena kao posledica mnogih njihovih grehova (kao što su negostoprimljivost, okrutnost, sebičnost i samoživost) među kojima se nalazi i homoseksualnost, mada se i tu često apostrof stavlja na akt silovanja, ne samo pokušaja silovanja anđela, već gostiju generalno.

U islamskom predanju, radi se pre i iznad svega o njihovoj homoseksualnosti kao grehu koji je doveo do njihovog uništenja, dok hrišćanstvo – premda ima sličan pogled kao i islam – nije u potpunosti jasno po tom pitanju.

Da li su Sodomci tražili da “upoznaju” anđele ili da ih prosto upoznaju? Treba imati u vidu da ta reč samo u jednom odstotku slučajeva znači seksualni odnos. Drugo, ako su hteli da ih siluju (dakle, “upoznaju”) da li je grešan homoseksualni akt, pokušaj silovanja ili akt negostoprimljivosti?

Elem, šta god da je zapravo teološki odgovor na ovo pitanje, među hrišćanima se uvrežilo mišljenje da je njihov osnovni greh bio seksualne prirode, pa je nastala reč sodomija.

Vi možda mislite da se ona odnosi samo na homoseksualnost, ali to nije tačno: kod nas je ona sinonim za zoofiliju (seksualni odnos između čoveka i životinje), dok se u svetu odnosi ne samo na zoofilni odnos već i na svaki vid oralnog i analnog seksa, bez obzira na to da li je između dve osobe različitog ili istog pola.

(O. Š.)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …