Home / ZANIMLJIVOSTI / TAJNI OBJEKAT 99- NEKADA JE BILA NAJSKUPLJA PREDSEDNIČKA VILA: Ovde je Tito odmarao, a evo kako danas izgleda (FOTO+VIDEO)

TAJNI OBJEKAT 99- NEKADA JE BILA NAJSKUPLJA PREDSEDNIČKA VILA: Ovde je Tito odmarao, a evo kako danas izgleda (FOTO+VIDEO)

Skrivena u dubokoj šumi nacionalnog parka Plitvička jezera, nalazi se vila Izvor, nekadašnja rezidencija Josipa Broza Tita, čije je tajno ime u vreme Jugoslavije bilo Objekat 99.

U vreme gradnje vila Izvor je bila najskuplja predsednička rezidencija, a danas je samo ruina koja podseća na davna vremena.

Nakon Drugog svetskog rata vilu su gradili politički zatvorenici iz Gradiške, Lepoglave, Mitrovice i s Golog otoka, a kodno ime navodno je dobila po 99 robijaša koji su izgradili temelje. Za izgradnju je potrošeno nekoliko miliona tona sivog kamena škriljevca, koji je za te potrebe vozom dopremljen s Medvednice.

Nekada velelepno zdanje, danas je devastirana građevina. Milioni turista koji tokom godine posete Plitvička jezera, ni ne slute da se u skrovitom delu parka nalazi nekadašnji simbol Titove moći.

Velelepno kameno zdanje uzdiže se iznad potoka Plitvice koji vodom napaja čuveni Veliki slap, a Tito je u njemu boravio svega pet puta.

Image may contain: sky, house, tree and outdoor

Unutrašnjost vile bila je impresivna. Posedovala je kuglanu, dvoranu za biljar, bioskop, dvorane za sastanke i dnevni odmor, a čuvalo ju je nekoliko vučjaka. Napajala se strujom iz rečnog izvora u dubokom kanjonu ispod vile.

Smeštena u gustoj šumi, gde je dobro skrivena od aviona, vila poseduje podzemni tunel dugačak 80 metara, izgrađen kao tajni izlaz iz rezidencije. U desnom krilu vile nalazilo se dvadesetak apartmana namenjenih za visoke zvaničnike.

Na spratu se nalazilo desetak kancelarija, međusobno povezanih, a vila je imala i zatvoreni sistem centralnog grejanja s dve kotlarnice.

Dok je bila u svom najboljem izdanju, u nju su dolazili političari, prijatelji i elitni gosti na sastanke ili druženje s Titom. U salama za sastanke vodili su se tajni razgovori, a nakon toga bi se opuštalo uz viski i cigare.

Image may contain: outdoor

Raskoš i sjaj prošlih vremena danas je potpuno nestao. Prostor od 6.000 kvadratnih metara danas samo podseća na velelepnu zgradu.

U videu pogledajte šta o vili Izvor kaže Dušan koji je nekada radio u njoj:

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …