Home / ZANIMLJIVOSTI / TITOV TAJNI PLAN KOJI NIKAD NIJE ZAŽIVEO: Da je uspeo, ovako bi izgledala svetska sila VELIKA JUGOSLAVIJA (FOTO)

TITOV TAJNI PLAN KOJI NIKAD NIJE ZAŽIVEO: Da je uspeo, ovako bi izgledala svetska sila VELIKA JUGOSLAVIJA (FOTO)

Josip-Broz-Tito
Mnogi se i dan danas s nostalgijom sećaju Jugoslavije, smatrajući kako se tada živelo bezbrižnije i sigurnije, dok drugi veruju da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina koja je decenijma na silu držala na okupu i u zajedništvu narode koji su veoma kulturno, religijski i etnički različiti.

Međutim, ko zna kakva bi bila sudbina Jugoslavije da je nekim slučajem ostvaren u javnosti malo poznat plan Josipa Broza Tita.

Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još teritorijalno veću i moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna, već i svetska sila.

Istoričarka Sabrina Ramet za Blic je rekla kako je SFRJ pod Titom htela da stvori celovitu Jugoslaviju, koja bi uključivala i pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku, Trakiju, Albaniju, Bugarsku, bar jedan deo austrijske Koruške, kao i čitavu italijansku provinciju Furlanija-Julijska krajina.

Među pristalicama plana širenja jugoslovenske ideje bili su i monarhisti i republikanci u doba pre stvaranja Jugoslavije 1918. godine.

Sabina Ramet se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribćevića da bi Jugoslavija trebalo da se prostire „od Soče do Soluna“. Možda najneobičnija ideja sa ove mape jeste to što su kao deo Jugoslavije navedene Bugarska i Albanija.

Ipak, navodi se podatak da je politički pokret „Zveno“ u Bugarskoj podržavao ideju uključivanja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slovena.

velika-jugoslavija-2

Pokret je učestovao u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine. Zahtevali su savezništvo s Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju.

Čak je i britanska vlada tokom Drugog svetskog rata podržala ideju stvaranja Velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske Silama Osovine.

Nakon Drugog svetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i celu Karinciju, uključujući Austrijsku Korušku: „Oslobodili smo Korušku, ali su međunarodni uvjeti bili takvi da smo je morali privremeno napustiti. Koruška je naša i mi ćemo se za nju boriti“.

Osim toga, pojavila se zanimljiva karta na kojoj se može videti kako bi SFRJ izgledala da su se Titovi planovi ostvarili, i to u dva slučaja: * da je maršalova vizija uključivala Albaniju i djelove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun i * da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslovenskih zemalja.

Autor neobične karte ističe da bi u nekom „paralelnom svemiru“ komunistička revolucija u Grčkoj barem delimično uspela, čime bi se neki delovi zemlje ocepili i pridružili Jugoslaviji. Isto se odnosi i na Vlašku, bivšu kneževinu, a danas rumunsku pokrajinu.

Da se kojim slučajem ovaj ipak neverovatan scenario dogodio, Jugoslavija bi se prostirala, kako se u tekstu navodi, od Celovca, odnosno Klagenfurta do Istanbula.

(Izvor: Espreso.rs/express.hr)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …