Home / ZANIMLJIVOSTI / Tužan kraj velikog GOLMANA: Evo šta se desilo sa Milovanom Jakšićem JAKŠOM posle MONTEVIDEA

Tužan kraj velikog GOLMANA: Evo šta se desilo sa Milovanom Jakšićem JAKŠOM posle MONTEVIDEA

Na prvom svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija Jugoslavije sastavljena samo od igrača iz Srbije zabeležila je istorijski uspeh osvojivši treće mesto.

Milovan-Jaksic-Jaksafoto: reprezentacija.rs/promo/kolaž

Zahvaljujući filmu Dragana Bjelogrlića to danas svi znaju. U Montevideu je naročito jako zasijala zvezda „El Grande Milovana„, golmana našeg tima Milovana Jakšića Jakše. I, dok se o njegovim bravurama na terenu dosta zna, životna priča ovog fudbalera mnogo manje je poznata.

Ono što su o Milovanu Jakšiću Jakši videli milioni gledalaca u filmu Dragana Bjelogrlića „Montevideo“ u velikoj meri je istina.

Jakša i kapiten reprezentacije Milutin Ivković Milutinac na Prvom svetskog prvenstvu u fudbalu uvršćeni su u idealni tim sveta, a čitav tim Jugoslavije prozvan je „evropskim Brazilcima“. Veliki deo popularnost koje je tim sa dalekog i nepoznatog Balkana uživao u Urugvaju ekipa je dugovala Milovanu Jakšiću i njegovim spekatakularnim golmanskim odbranama.

Tužna SUDBINA velikog kapitena: Evo šta se desilo sa PRAVIM MILUTINCEM posle Montevidea

Ovaj rođeni Kolašinac toliko se dopao publici u dalekom Urugvaju da je, osim nadimka „El Grande Milovan“, dobio i svoju ulicu u Montevideu.

Knjižar koji je želeo da bude golman

Najvoljeniji golman reprezentacije Jugoslavije, Milovan Jakšić Jakša je i po povratku iz Urugvaja nastavio da brani za SK Soko, klub koji je 1931. godine promenio ime u BASK.

Branio je mrežu reprezentacije Jugoslavije na devet utakmica, poslednji put 1934. godine na prijateljskoj utakmici protiv Čehoslovačke. U sezoni 1934/35. proveo je nekoliko meseci u Čehoslovačkoj gde je branio za Slaviju iz Praga.

Evo kakva je bila sudbina Blagoja Marjanovića – legendarnog MOŠE, nakon povratka iz Montevidea

Milovan Jakšić se ubrzo posle puta u Montevideo oženio Ljubicom Simić, igračicom rukometa iz Smederevske Palanke. Imali su dvoje dece, a ćerki su dali ime Sokolka u znak sećanja na tim u kome je Jakša igrao.

Po završetku golmanske karijere 1936. godine otvorio je knjižaru u Makedonskoj ulici i štampariju u Cetinjskoj ulici u Beogradu. Tu je proveo i Drugi svetski rat, a savremenici su zapamtili da je sarađivao sa partizanima i mnoge spasao logora na Banjici. Smrt Milutinca, svog dugogodišnjeg prijatelja i sadruga iz reprezentacije koga su Nemci streljali 1943. godine nikada nije preboleo.

Smrt koja je potresla sportski svet

Milovan Jakšić (desno) u polufinalu Svetskog prvenstva u Montevideu 1930. godine, Foto: Wikipedia

Ironično, nakon 1945. godine upravo nove vlasti Milovanu Jakšiću su oduzele knjižaru i štampariju.

Ipak, i po povlačenju iz igre, Jakšić je ostao u fudbalskom svetu. Bio je dugogodišnji predsednik Saveza fudbalskih trenera Jugoslavije, a sa još nekoliko istomišljenika osnovao je 1945. godine fudbalski klub Crvena zvezda. Postoji i priča da je upravo Jakša „kumovao“ danas legendarnom klubu iz Ljutice Bogdana, dodavši da naziv „zvezda“ koji su već bili usvojili i pridev „crvena“.

Upravo za vreme gostovanja ovog kluba u Aleksandriji u Egiptu 1953. godine prestalo je da kuca srce „El Grande Milovana“. Preminuo je od iznenadnog srčanog udara. Imao je samo 46 godina.

Egipatska vlada mu je odala počast i ratna mornarica te države prenela je Jakšine posmrtne ostatke do jugoslovenskih voda, a vest o smrti najvoljenijeg golmana tadašnje Jugoslavije obišla je svet stigavši čak i do dalekog Montevidea.

(Dnevno.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …