Home / ZANIMLJIVOSTI / VULKANSKA KUPA USRED SRBIJE: Lava spava ispod Ostrovice, a niko ne zna kada će se probuditi (FOTO+VIDEO)

VULKANSKA KUPA USRED SRBIJE: Lava spava ispod Ostrovice, a niko ne zna kada će se probuditi (FOTO+VIDEO)

Zemlja Srbija načičkana je vulkanima, posebno Šumadija te istočni i južni krajevi naše otadžbine. Doduše, ugašeni su to vulkani, neaktivni, uspavani već milionima godina, ali bez obzira — sa njima se nikad ne zna.

Posebno ako se ima u vidu da su neke „naše“ erupcije, pre nekoliko desetina miliona godina, bile jednake onim najsnažnijim koje je istorija zabeležila.

Jasno, sa velikom se sigurnošću može reći da u dogledno vreme nećemo videti erupciju na ovom tlu, ali je takođe jasno i da se ne može pouzdano tvrditi da se to baš nikada više neće dogoditi.

Elem, na slikama pred vama nalazi se jedna od naših najčudnovatijih vulkanskih kupa, na planini Rudnik, čiji sam naziv sugeriše šta se na njoj, i u njoj, i podno nje, u prošlosti radilo.

Naime, vadila se tu ruda, topila, i kovao se novac, za vreme vladavine Kuće Nemanjić. Premda Rudnik ima nekoliko kupa ugašenih vulkana, ova je najpoznatija, zbog toga što je najkarakterističnija.

U pitanju je veoma strmi vrh koji se zove Ostrvica, ili Ostrovica, na kome se takođe nalaze i ostaci srednjevekovnog utvrđenja. Šta više, vrlo je verovatno da je utvrda tu postojala i tokom antičkog perioda (budući da je arheološki dokazano da se na Rudniku vadila i topila ruda čak i pre 7.000 godina).

Pominje se i u jednom dokumentu iz V veka, a pouzdano se zna da ju je oko 1430. godine obnovio i kao svoj letnjikovac koristio srpski despot Đurađ Branković.

Ostrvica je danas magmatska struktura koja povezuje komoru i krater, te je stoga jasno da je nekada bila mnogo, mnogo veća, i što se prečnika i što se visine tiče, sa naslagama tufa i pepela koje su prekrivale čitavo brdo. Erozija je vremenom dovela do toga da ostane samo okamenjena lava koja je vrlo otporna na ove geološke procese.

Stoga je ono što vidite na ovoj slici faktički skelet vulkana, njegov kostur, njegova „suština“ i srž, ako možemo tako da se izrazimo. Utoliko je Ostrvica impresivnija.

Pogledajte video:

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …