Home / ZANIMLJIVOSTI / ZBOGOM TERORISTIMA I SVIMA OSTALIMA: Ako izbije Treći svetski rat, ovo su najsigurnije zemlje

ZBOGOM TERORISTIMA I SVIMA OSTALIMA: Ako izbije Treći svetski rat, ovo su najsigurnije zemlje

island

Teroristički napadi, izbegličke krize, tenzije na Korejskom poluostrvu, zategnuti odnosi Rusije i SAD. Sve su ovo razlozi zbog kojih mnogi misle kako se svet nalazi na samoj ivici rata.

Tenzije između velikih sila sve više rastu, a ako dođe do novog sukoba na globalnom nivou, nije loše znati koje zemlje mogu da budu sigurno utočište od rata.

Švajcarska

Bogata zemlja okružena Alpima oduvek je bila sigurna i ostajala van velikih svetskih sukoba tokom istorije.

Grenland

Danska teritorija koja će verovatno u slučaju novog svetskog rata ostati netaknuta. Daleko je na severu i to je zasigurno najveći problem ove teritorije. Čak 81 posto površine je pokriveno ledom, pa većina stanovnika živi u fjordovima na jugozapadu gde je nešto blaža klima.

Čile

Upravo u ovoj državi se nalazi grad Punta Arenas, koji je najudaljenija tačka na svetu od bilo koje države koja poseduje nuklearno oružje.

Island

Udaljen je od svih potencijalnih žarišta i jedna je od najmiroljubivijih zemalja sveta. Klima nije baš najugodnija jer se temperatura retko penje iznad 15 stepeni, ali zemlja obiluje prirodnim lepotama kakve se ne mogu pronaći nigde drugde u svetu.

Novi Zeland

Još jedna miroljubiva zemlja, koja za razliku od Islanda, u svom severnom delu ima ugodnu i blagu klimu. Kroz istoriju su uglavnom bili van sukoba, a iako su udaljeni, samoodrživi su. Više od polovine električne energije im daje voda. Iako ne poseduje enrgente poput nafte i uglja, Novi Zeland funkcioniše bez problema.

Fidži

Daleko je Fidži i to dovoljno daleko da ostane van dometa topova. Ostrvo u Tihom okeanu udaljen je od velikih gradova, fabrika i industrijskih centara i okružen je čistim morem bogatim ribom. Većina stanovnika bavi se poljoprivredom.

Uzgajaju kokosov orah, duvan, kafu, šećernu trsku, ananas…

Malta

Mala zemlja u Sredozemnom moru, na koju će invazija najverovatnije biti previše skupa, piše britanski Ekspres.

Butan

Daleko u Aziji, stisnut između Kine i Indije i okružen planinama, Butan deluje kao idealno mesto za beg, pogotovo za one koji vole prirodu, čist vazduh i zelenilo. Zbog smanjenja emisije gasova staklene bašte, vlada je odlučila da će najmanje 60 posto zemlje ostati prekriveno šumama, a svaki mesec, na jedan dan, zabranjuje se vožnja automobila.

(Blic)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …