Home / ZDRAVLJE / 5 tajni eksperta kineske alternativne medicine!

5 tajni eksperta kineske alternativne medicine!

Kad je napolju hladno opadne nam volja i entuzijazam, uglavnom usled nedostatka potrebne energije. Tada jedva čekamo da dođemo kući, skupimo se pod ćebe i gledamo TV. Ako i vi imate takav problem, pročitajte savete doktora Nia Mao-Shinga, eksperta za zdravlje i alternativnu medicinu.

kineski- lekovi

Doktor Mao kaže da je zima godišnje doba kad priroda spava, te da stoga nije ni čudno što se čak i naše telo uspori. Zima je vreme kad se vraćamo miru i tišini, ali istovremeno treba da obnovimo svoje izvore energije.

Prema kineskoj medicini, zima je povezana sa neravnotežom u radu bubrega, nadbubrežne žlezde i bešike. Ljudi su podložniji prehladama, gripu, slaboj cirkulaciji, slabom kretanju i poremećaju raspoloženja. Za ostali zdravi, srećni i vitalni, sledite ove predloge:

Idite ranije spavati i ustajte sa izlaskom sunca

Kako biste spavali najmanje osam sati svake noći, krenite u krevet ranije, a sat pre toga počastite se laganom šetnjom od 20 do 30 minuta kako biste poboljšali kvalitet sna.

Budite zadovoljni

Doktor Mao, poznat i kao „Žuti osvajač“, savetuje vam da zimi izbegavate sve preterane emocije jer tako trošite neophodnu energiju. Umesto toga radije ostanite kući uz dobru knjigu ili pronađite koristan hobi koji vas smiruje.

Ako vam vreme to dopušta, svaki dan provedite napolju na svetlu, jer ono pozitivno deluje na produkciju serotonina, neurotransmitera kojeg zovu i „hemikalija raspoloženja“. Time ćete učiniti dobro delo i za svoj imunološki sistem i tako se na prirodan način spasiti od mnogih bolesti.

Zato neka vas sunce okupa svojim zracima svaki dan. Ipak, budite oprezni, jer preterano izlaganje sunčevoj svetlosti nije dobro, a sunce je najjače između 10 ujutro i tri sata popodne.

Negujte „skladište energije“

Zima je period kada sve stvari treba čuvati. Kineska medicina znojenje vidi kao način da se izgubi pozitivna energija. Zato čuvajte svoje rezerve energije i budite umereni u aktivnostima. Osigurajte svaki dan neko vreme samo za sebe.

Isključite TV, ne gledajte vesti, ograničite vreme koje provodite na pisanje e-mailova i balansirajte svojom energijom.

Bez hladne i sirove hrane

Kad je u pitanju ishrana, izbegavajte sirovu i hladnu hranu zimi, smanjite unos soli i povećajte unos kiselog. Mladi luk, crveni luk i repa neka vam što češće budu na meniju, baš kao i namirnice bogate gvožđem poput spanaća, brokolija, susama, ali tom spisku dodajte i slatki krompir, tikvice i peršun

Izbegavajte hladnoću Oblačite toplu odeću i posebno pazite na abdomen, koji se smatra skladištem telesne energije. Pijte tople čajeve sa cimetom, đumbirom i karanfilčićem.

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …