Home / ZDRAVLJE / A DA PRESTANETE? Evo šta sebi radite svaki put kad čištite uši štapićima..

A DA PRESTANETE? Evo šta sebi radite svaki put kad čištite uši štapićima..

500-2

Možda ste mislili kako su one reklame za kojekakve naprave za čišćenje ušnog voska tek marketinški trik, sigurno i jesu, ali u jednom segmentu su u pravu – štapići za uši čine puno, puno više štete nego koristi.

Mičete prirodnu zaštitu

Po izvlačenju štapića iz uha, mislite kako ste sav vosak izvukli no većinu sadržaja zapravo samo dodatno potisnuli dublje u ušni kanal, objašnjava otorinolaringolog dr. Leon Chen. Ako istrajete u čišćenju štapićima, pre ili kasnije ćete završiti kod lekara, upozorava.

Vosak koji se nakuplja u ušima nije tu bez razloga – sadrži antibiotske materije i štiti od gljivica, a učestalo uklanjanje može dovesti do komplikacija, od infekcija do ekcema na spoljašnjem delu uha.

„A ljudi znaju i štapićem probušiti bubnu opnu“, ističe dr. Chen.

Maksimalno tri put na mesec

Savetuje da, ako se već ne možete potpuni rešiti ove metode, pokušajte se suzdržati i čistite štapićem uši najviše triput mesečno i to isključivo posle tuširanja jer vruća para omekšava.

Takođe, dok čistite štapić držite tako da vam prst dolazi do dela na kojem završava vata, kako ne biste štapić gurnuli preduboko.

Nežno očistite školjku i Dostun deo kanala.
Ipak, dr. Chen (a sigurni smo i vaš lekar) bio bi najsrećniji kada ne biste koristili štapiće, a uši čistili kod lekara.

Pomoć iz kućne apoteke

eterična-uljaKao najsigurniju kućnu metodu savetuje ispiranje uljem i peroksidom. Jednom nedeljno napunite bočicu sa nastavkom za kapanje maslinovim, mineralnim ili dečjim uljem.

U svako uvo pre spavanja nakapajte 3 kapi i laganim pritiskom masirajte „kapicu“ koja štiti ulaz u uho, nakon čega zalepite preko uha vateni jastučić, koji će držati ulje podalje od jastuka.

Sledeći dan tokom tuširanja stavite na dlan malu količinu hidrogena i utrljajte je u uho. Doći će do reakcije koja će zapeniti otopljeni vosak iu potpunosti ga izbaciti.
No svakako se posavetujte sa lekarom.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …