Home / ZDRAVLJE / Ako ispred očiju vidite tamne mrlje – pazite, organizam vam šalje važno upozorenje

Ako ispred očiju vidite tamne mrlje – pazite, organizam vam šalje važno upozorenje

Ako vam se čini da vam se ispred očiju kreću velike mrlje na dole, postoji mogućnost da vam puca mrežnjača koja sadrži veliki broj nerava. Neki vide krugove, a ni oni se ne pojavljuju bez razloga.

Godišnji pregledi kod oftalmologa, specijaliste za očne bolesti, su nužni za praćenje zdravlja očiju i dijagnostifikovanje mogućih poremećaja.

Tačkice i mrlje u vidnom polju mogu biti uobičajeni znakovi starenja ili umora, ali mogu biti i način na koji organizam upućuje na opasne bolesti.

– Mrlje koje idu na dole i izgledaju kao da vam je neko prosuo kutiju žitarica ispred nosa mogu upućivati na pucanje mrežnjače koja sadrži brojne nerve i krvne sudove. – upozorava američki oftalmolog Ričard Rosen.

Jedan od razloga pojave svetlosnih krugova ili „aureola“ je i često nošenje kontaktnih sočiva i nastaje zbog nakupljanja proteina ili prljavštine. Ali, krugovi mogu biti i jedan od prvih znakova glaukoma ili mrene.

Rezultati istraživanja Univerziteta u Bostonu pokazuju da će u bliskoj budućnosti, pregledom očiju, biti moguće proveriti opasnost od Alchajmerove bolesti u najranijoj fazi.

Doktor Li Goldstajn i njegovi saradnici su pomoću posebnog lasera uspeli da prepoznaju poseban protein koji se pojavljuje kod obolelih. Naučnici se nadaju kako će ovo otkriće pomoći u lečenju ove bolesti.

Neki znakovi hipertireoze, odnosno pojačanog rada tiroidne žlezde, mogu biti podbulost oko očiju, pojačano suzenje, retko treptanje i neuobičajena osetljivost na svetlo.

Oči mogu poprimiti izbuljeni pogled, a često je smanjena i oštrina slike.

Zbog sniženog nivoa hormona u menopauzi, žene mogu primetiti pojačanu suvoću očiju, peckanje i svrab.

Leči se kapima i treba izbgavati suv sobni vazduh, fen za kosu, zadimljene prostorije, vetrovito vreme i agresivnu šminku.

Crvenilo beonjača se javlja zbog preterivanja u alkoholu koji širi krvne sudove, zbog čega oči izgledaju iritirano, ili alergije za koje su najjednostavniji lek veštačke suze.

Check Also

ŠOKANTNA ANALIZA NESTOROVIĆA- OVO SVI TREBA DA PROČITAJU!

Mi i dalje nemamo dokaza da Fajzerova vakcina štiti od težih oblika blesti, a nemamo …