Home / ZDRAVLJE / CIROZA JETRE – SIMPTOMI..

CIROZA JETRE – SIMPTOMI..

jetra-ciroza

Umor i gubitak energije su uobičajeni rani simptomi udruženi s gubitkom apetita i mučninom.

„Spider nevusi“ obično se javljaju na koži (tačkaste crvene mrlje iz kojih se šire paučinasti krvni sudovi). Pacijenti u uznapredovalom stadijumu razviju žuticu, uzrokovanu nemogućnošću jetre da odstrani bilirubin iz tela.

Na dlanovima je prisutan tzv. palmarni eritem (crvenilo). Kod muškaraca se uočava smanjena dlakavost, a može se razviti atrofija testisa i ponekad bolno povećanje grudi (ginekomastija).

Nakupljanje tečnosti u stomaku (ascites) uobičajen je znak uznapredovale ciroze. Povišena telesna temperatura, bol u stomaku i osetljivost na pritisak je obično znak da je prisutna i infekcija.

Zaboravljivost, poteškoće u zadržavanju pažnje i ne odgovaranje na pitanja prvi su znaci oštećenja mozga toksinima koji nastaju zbog nepravilne funkcije jetre.

Ostali simptomi uključuju specifičan miris (poput zemlje) i drhtanje. Kasni simptomi encefalopatije su stupor i eventualno koma.

Koliko je ciroza ozbiljna bolest?

Najozbiljnije komplikacije ciroze su krvarenja, infekcije i oštećenje mozga. Skoro svaki proces u telu poremećen je zbog nepravilnosti u radu jetre (probavni, hormonalni).

Jetra je takođe zadužena za razgradnju brojnih otrovnih materija koje se nakupljaju i oštećuju funkcije mozga. Ciroza je takođe uzrok nastajanja karcinoma jetre.

Ciroza je neizlečiva bolest. Ali pravilnim dijetalnim programom i lečenjem može se usporiti njen tok. Kod pacijenata sa hepatitisom B petogodišnje preživljavanje nakon ustanovljene ciroze je 71%.

Kod alkoholne ciroze, ako bolesnik prestane piti alkoholna pića, procenat preživljavanja od 5 godina iznosi 85%.

Za one koje nastave piti šanse da će živeti više od 5 godina su 60%.

Takođe, vrlo je teško ustanoviti kada je ciroza zapravo nastupila.

(Kucnilekar)

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: PIRAMIDE KOJE MOŽETE I VI NAPRAVITI LEČE RAK, SPREČAVAJU RAZVOJ VIRUSA, SNIŽAVAJU ŠEĆER I JOŠ..

U Rusiji se nalazi 17 piramida, a najveća je kod Moskve. U Rusiji one nisu …