Home / ZDRAVLJE / ČISTI KRV I UMIRUJE BOLOVE: Evo recepta kako se pravi ulje od kantariona..

ČISTI KRV I UMIRUJE BOLOVE: Evo recepta kako se pravi ulje od kantariona..

Lekovito delovanje kantariona: Kantarion ima mnogostranu lekovitost te je već u starom veku bila veoma omiljena.

500

Dioskorid je opisao neke njene lekovite efekte, Plinije Sekund spominje je u veoma pohvalnom svetlu a ne manje i grčki lekar Galen. Paracelzus je bio veliki pristalica kantariona i preporučivao je kao lekovitu biljku za čišćenje rana i krvi. Kneipp, Bohn, Flamm, Eckstein, Madaus i drugi nadopunili su njenu lekovitu vrednost tako da je kantarion, uprkos svim neorganskim lekovima i dalje zadržala istaknuto mesto u prirodnom lečenju.

Kantarion je biljka za rane jer ima svojstva da umiruje bolove i da steže; ona je hvaljena kao izvrstan lek za živce, a deluje na smanjenje grčeva kao i na rastvaranje sluzi. Pre svega se preporučuje ulje od kantariona protiv opekotina, svežih rana koje krvare, povreda mišića, izliva krvi, nagnječenja tkiva i za lečenje bubuljica, čireva otoka. Ulje od kantariona veoma je dobro kao sredstvo za negu kože, kako kod nečistoće i ispucale kože, tako i kod suve ljuskave kože i dr.

Priprema ulja od kantariona: Ulje od kantariona toliko je poznato i omiljeno da se zbog velike potrebe nude i lošiji proizvodi. Ti „specijaliteti“ najvećim su delom falsifikovani, obojeni bojom alkanin i zbog toga bezvredni. Najsigurnije će proći onaj koji taj prirodni lek pripremi sam. Priprema je sasvim jednostavna, a ulje od kantariona treba biti na raspolaganju u svakom domaćinstvu, tim više što njegova lekovitost traje i do dve godine.

Biljka kantariona se sakupi i sveža donese kući. Da biste bili uvereni da sakupljate zaista pravu biljku a ne neku sličnu drugu vrstu koja nema lekovitosti, treba listove pobliže pogledati jer su oni kod kantariona sitno izbušeni ai cvetove treba među prstima satrti pa će se obojiti krvavo-crvenom bojom. Posle skupljanja treba oprezno skinute listove i cvetove staviti u jednu prostranu bocu sa širokim grlom, i preko toga preliti 3-4 puta veću količinu najfinijeg maslinovog ulja.

Posle toga se boca dobro začepi i stavi na sunce da stoji 6 do 7 sedmica. Sadržaj boce se češće promućka. Ako je leto kišno i nije sunčano, boca se stavi na toplo mesto u blizini štednjaka. Posle tog vremena ulje će poprimiti svetlocrvenu boju. Sada se čitav sadržaj boce prelije kroz čistu krpu i dobro iscedi ostatak biljke. Ako se sada nakon ponovnog stajanja pokaze na površini vodeni sloj, treba ga skinuti gumenom cevčicom.

Time je, na tako jednostavan način, uvek u kući na raspolaganju je jedan od najboljih prirodnih lekova.
Treba još spomenuti da je ovo ulje, uzimano kašikom, bezbolni lek protiv crvenih glista. S obzirom na to da ovo ulje lagano zatvara, moraju osobe koje naginju zatvoru uskoro nakon uzimanja uzeti sredstvo za poboljšanje stolice (krušina, rabarbara, sena i dr.).

Osim već nabrojanih mogućnosti primene ulja od kantariona kao sredstva za rane i negu kože, ono je i odlično sredstvo za masažu kod krstobolje (lumbago), bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i bolova u leđima.

Unutrašnja primena kantarionovog ulja: Ulje od kantariona može se uzimati i kao lek iznutra i to 10-15 kapi na pola čajne kašike vode a ne na šećeru. U ovakvom obliku primenjuje se kod bolova u stomaku, kolika, upale creva, kod nekontrolisanog mokrenja u krevet dece ili odraslih i kod prekomerne sluzi u plućima (katar).
Ulje od kantariona treba uvek čuvati na tamnom mestu a najbolje je da se ulje nakon pripreme ulije u tamnu bocu.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …