Home / ZDRAVLJE / Crvene i žute beonjače su simptomi koji ukazuju na nešto mnogo gore

Crvene i žute beonjače su simptomi koji ukazuju na nešto mnogo gore

Promene na beonjači mogu da vam kažu mnogo toga o vašem zdravstvenom stanju i o tome šta vašem telu fali.

Često se dešava da beonjača promeni boju, pa može da bude crvena ili žuta, a oči otečene i bolne na dodir.

Ukoliko su vam beonjače crvene, savetujemo vam da posetite lekara. Uzrok crvenila može da bude manje opasan poput nespavanja ili predugog rada za računarom.

Doktori savetuju ljudima koji dugo rade za računarom da na svakih sat vremena uzmemo pauzu pet do deset minuta i pomerimo oči sa ekrana.

Opasni uzroci mogu da budu:

– konjuktivitis: prati ga crvenilo, suzenje, iritacija, slepljeni kapci, a lečenje zavisi od uzročnika jer može biti alergijski, virusni, bakterijski, neonatalni, gonokokni i hronični;

– blefaritis: upala ivica kapaka povezana sa nekim bakterijskim infekcijama, suvim okom ili masnom kožom, a leči se antibioticima, čišćenjem kapaka ili ukapavanjem veštačkih suza;

– uveitis: zapaljenje uvee koja se nalazi između beonjače i rožnjače, a zbog toga što sadrži vene, arterije i kapilare jer je njena uloga transport krvi do oka i iz oka. Izazivaju ga upale, povrede oka, paraziti, tuberkuloza, psorijaza i sifilis, a leči se kortikosteroidima i dilatatorima;

– glaukom: nastaje zbog prevelike količine tečnosti u oku i kada su odvodni kanali oka zapušeni, a lečenje zahteva lekarski nadzor i odgovarajuću terapiju.

Ako primetite da su vam beonjače postale žućkaste, odmah se obratite lekaru jer je to znak da to nešto nije u redu sa vašom jetrom. Žute beonjače mogu da budu znak hepatitisa, ali i žutice.

Prevencije radi ne unosite mnogo alkohola kao i biljnih ulja i šećera i više se hranite povrćem, jajima, lukom i pijte toplu vodu s limunom ujutru na prazan stomak kako biste pročistili organizam.

Svaka promena na očima može da bude simptom nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema, s toganemojte da ignorišete ove promene i obavezno potražite lekarsku pomoć.

Check Also

ŠOKANTNA ANALIZA NESTOROVIĆA- OVO SVI TREBA DA PROČITAJU!

Mi i dalje nemamo dokaza da Fajzerova vakcina štiti od težih oblika blesti, a nemamo …