Home / ZDRAVLJE / ČUDA ČINE: Navalite na ove namirnice i zaboravite na sede vlasi, perut i ispucale vrhove..

ČUDA ČINE: Navalite na ove namirnice i zaboravite na sede vlasi, perut i ispucale vrhove..

Mnoge žene, ali i muškarci, sedu kosu farbaju. No, sede vlasi, perut i ispucali vrhovi mogu se sprečiti i hranom.

501

„Kosa zahteva redovnu snabdevanje proteinima, glukozom, vitaminima i mineralima.

Nedostaje li organizmu tih nutritijenata, to će se prvo odraziti na kosi. Perutanje temena, ispucali vrhovi gubitak volumena kose mogu biti znakovi da vašem organizmu nedostaje hranljivih materija „, tvrdi Jan Vadstein koji je pokrenuo kampanju National Hair Avare.

Ovo su namirnice koje će čuda učiniti za vašu kosu.

Orasi

Obiluju biotinom, vitaminom E i hidratantnim omega uljima. Sadrže i nešto bakra koji igra važnu ulogu u proizvodnji melanina, pigmenta koji daje boju kosi, pojasnila je stručnjak za kosu Madeleine Preston. Nedostatak bakra u organizmu čest je uzrok prerane pojave sedih vlasi.

Kvinoja

Tanka i beživotna kosa može biti znak nedostatka vitamina u organizmu. Kosu čini 90 posto proteina, a preskakanje doručka može biti jedan od razloga nedostatka proteina. Semenke kvinoje opskrbiće telo potrebnim aminokiselinama.

Sočivo

Nedostatak gvožđa uzrok je pojačanog gubitka kose i slabljenja vlasi. Jedite crveno meso i sočivo kako biste nadoknadili gvožđe u organizmu.

Jaja

Sadrže proteine, vitamine B i D te biotin koji podstiče proizvodnju keratina koji doprinosi elastičnosti i zapremini kose stoga napravite masku za kosu od jaja.

Kamenice

Perut je pokazatelj nedostataka cinka u organizmu. Cink pomaže u održavanju funkcije žlezda pa nedostatak cinka može dovesti do isušivanja područja oko folikula. Kamenice su dobar izvor cinka.

Crvene paprike, narandže, jagode …

Sadrže vitamin C koji pomaže u sprečavanju štete koja nastaje delovanjem slobodnih radikala i podstiče proizvodnju kolagena. Nedostatak vitamina C može se pokazati kroz ispucale vrhove kose.

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …