Home / ZDRAVLJE / ČUDOTVORNI ENZIM – KAD GA JEDNOM NAPRAVITE, NEĆETE MOĆI BEZ NJEGA!

ČUDOTVORNI ENZIM – KAD GA JEDNOM NAPRAVITE, NEĆETE MOĆI BEZ NJEGA!

Želite svoj organski otpad pretvoriti u zlata vrednu supstancu?
enzimSan svake domaćice ili domaćina – višenamensko sredstvo za čišćenje i još puno više od toga, a koje je potpuno prirodno, ekološko, neotrovno, bez sintetičkih hemikalija i – najbolje od svega – može se napraviti kod kuće, od kuhinjskih otpadaka.

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Ali, mnogi koji su napravili i koriste se tim sredstvom zaklinju se u njegovu izvanrednu efikasnost.

Otpadni enzim je organska rastvor nastala jednostavnom fermentacijom ostatka svežeg voća i / ili povrća, smeđeg šećera i vode.

Ovo čudesno sredstvo za čišćenje zaista je jednostavno napraviti: dakle kuhinjski otpaci (ostaci voća i povrća) stave se u plastičnu posudu s vodom i smeđim šećerom te se sve skupa ostavi da fermentira 3 meseca.

Koeficijenti: treba nam 1 deo smeđeg šećera, 3 dela kuhinjskih otpadaka i 10 delova vode.

Smeđa sirćetna rastvor koja pritom nastane je otpadni enzim, a pri korišćenju se razređuje sa vodom (omjer 1: 1000) a prema mnogobrojnim svedočanstvima čini čuda.

Čudesne dobrobiti enzima

1. On pročišćava naš vazduh: tokom katalizacije stvara Ozon (O3) i ne samo da ubija bakterije nego povećava i količinu kiseonika u vazduhu te uklanja neprijatne mirise.

2. Održava zahod čistim: otpadnim enzimom možete ispirati VC šolju jer on sprečava začepljenja i uništava štetne bakterije te razgrađuje svu prljavštinu i nakupljene masne naslage.

3. Održava čistim i naš dom: on je antiseptik. Podovi prani vodom u koju ubacite dve kašike zaista bivaju čisti. ubija bakterije te odbija komarce, bubašvabe i pacove.

4. Održava čistom i kuhinju: razblaženom rastvorom otpadnog enzima možete čistiti šporet, rernu, posuđe. Delotvorno čisti i najtvrdokornije mrlje.

5. Održava čistim i odeću: odeću natapajte u vodi s malo dodatog otpadnog enzima. neutralizirat će škodljive, hemijske deterdžente, a postupak pranja čini lakim te omekšava rublje. Tako oprana odeća biti će zaista čista jer, kao i kod sudova, otpadni enzim uklanja i najtvrdokornije mrlje.

6. Čisti i povrće: kad perete voće i povrće u vodu za pranje dodajte manju količinu otpadnog enzima zato što ispira pesticide i čini plodove sigurnim za jelo

7. Za negu kože i za deterđente: razblaženu rastvor otpadnog enzima (1:10) dodajte šamponima, gelovima za tuširanje, mašinama za suđe i deterdžentima. on, naime, neutrališe škodljive hemijske otrove u komercijalnim deterdžentima. Sprečava kožne alergije. Telo natapajte u vodi sa dodatim otpadnim enzimom: on će vas osloboditi kožnih problema i učiniti vašu kožu mekom poput svile. Otpadni enzim nemojte razblažavati vrućom vodom jer prevelika toplota uništava enzime.

8. Za negu kućnih ljubimaca: razblaženom rastvorom otpadnog enzima možete prati svoje kućne ljubimce jer on uklanja krpelji. Rastvorom pošpircajte pseću kućicu jer otpadni enzim neutrališe vonj kućnih ljubimaca, a i njegovo će krzno biti gušće!

9. Za održavanje vozila: manju količinu otpadnog enzima možete dodati u vašu bocu s vodom namenjenu hlađenju motora. Rashladit će motor, produžiti mu vek trajanja, a ako rastvorom pošpricaju unutrašnjost automobila otpadni će enzim neutralisati neprijatne mirise.

10. Prirodno đubrivo: razblaženi otpadni enzim (500-1000 puta) može poslužiti za zalivanje biljaka, cveća, i drveća te kao izvrsno đubrivo, pomažući rastu biljaka. Jalovo tlo zalivajte tri meseca za redom i kvaliteta tla će postati očita.

11. Prema najnovijim izveštajima, otpadni enzim čak može zaštiti zatvorene prostore od elektromagnetnog i drugog štetnog zračenja (od mobilnog telefona, računara, bežične telefone, uređaja itd.)

I poslednja obaveštenje: kad bi svako koristio enzim i kad bi svako domaćinstvo pretvorilo svoj otpad u taj blagotvorni enzim time bi se pridonjelo širenju kolektivne svesti o potrebi zaštite našeg ozona. Živeli bismo u čistom, nezagađenom okolišu.

Hrana nebi sadržavala toksine iz tla te iz korišćenih pesticida, a tlo bi bilo bogato hranljivim materijama.

Dr. Joean OON: ozeleni Zemlju otpadnim enzimom!

Jedna od najzasluženijih osoba za upoznavanje javnosti sa blagodatima otpadnog enzima je veganka i pobornica zaštite životne sredine iz Penanga u Maleziji, dr. Joean Oon. Ona je direktorka penanškog centra za Naturopati i zaštitu porodice, predavačica iz međunarodnog kineskog društva za prevenciju raka, a često govori o temama iz domena zdravlja te o postizanju unutrašnjeg mira.

Dr. Oon je takođe odana supruga i majka 3 krasnih devojčica. Godine 2006. dr. Oon je otputovala na Tajland kako bi studirala alternativnu medicinu od dr. Rosukon Poompanvong, naturopatkinje i organske poljoprivrednice. Za izuzetna dostignuća na polju organske poljoprivrede ta agrarna inovatorica (dr. Rosukon) dobila je 2003. godine priznanje tajlandskog Regionalnog ureda UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Dr. Rosukon aktivno se bavi istraživanjem enzima više od 30 godina, ustvari ona je „tvorac“ otpadnog enzima.

Dr. Rosukon kaže da fermentacija stvara prirodne lance proteina, mineralnih soli i enzima. Na osnovu svojih istraživanja Rosukon tvrdi da otpadni enzim smanjuje globalno zagrevanje jer katalitički proces tokom nastajanja otpadnog enzima generiše gas ozon, O3, koji smanjuje količine ugljen-dioksida u atmosferi i teških metala u bolac koji „zarobljuje“ toplotu.

Budući da u gradovima ne možete zasaditi mnogo drveća, možemo koristiti ovu organsku materiju, i to tak oda je stavimo u čvrsto zatvorenu posudu (bez pristupa vazduha) u koju dodamo smeđi šećer i vodu. Za trajanje fermentacije celo vreme se otpušta kiseonik, što je isto kao da ste posadili 10 stabala.

Tehniku pripremanja otpadnog enzima dr. Oon je naučila od dr. Rosukon te je, vrativši se u Penang, počela zagovarati njegovu upotrebu. Dr. Oon smatra da je od velike važnosti da svako domaćinstvo napravi taj enzim te da ga izliva u odvodne i kanalizacione sisteme, što bi doprinelo pročišćavanju okeana i reka od toksina.

Dr. Oon kaže da 1 litra rastvora otpadnog enzima može pročistiti do 1000 litara kontaminirane rečne vode.Kod upotrebe standardnog deterdženta on se ustvari obavije oko masnoće. kad se obavijene čestice masnoće isperu niz slivnik one se ponovo skupe, tvoreći masni sloj koji nazivamo masnim talogom koji je, naravno, pun masti i koji bi trebalo odstranjivati „lopatama“. Ako se ne ukloni začepiće slivnike i uzrokovati poplavu. Sistemi odvodnje i kanalizacije biti će preplavljeni.

Dodamo li malo enzima deterdžentu za čišćenje on će rastvoriti masnoću u manje čestice, a mikroorganizmi iz vazduha dodatno će ju oksidirati i razgraditi. Dakle, budemo li redovno koristili otpadni enzim u slivnicima se neće nakupljati talozi masnoće i neće dolaziti do začepljenja odvodnih sistema u našim domovima, a slivnicima će nesmetano teći čista voda.

Tehnika pravljenja enzima

Tokom postupka pravljenja enzima otpuštaće će se vrlo jaki gasovi, stoga se savetuje upotreba plastičnih posuda. Treba, podrazumeva se, koristiti čistu vodu.

TkM3DG7Omjeri: treba nam 1 deo smeđeg šećera, 3 dela kuhinjskih otpadaka i 10 delova vode.

Dr. Rosukon naglašava da je bolje koristiti smeđi šećer umesto belog jer sadrži mnoštvo minerala. Koristite li više povrća od voća rastvor će mirisati poput ukiseljenog povrća, ali ako koristite više kora od voća imaće vrlo prijatan miris. Zapišite datum „proizvodnje“.

Posle 3 meseca otpadni enzim će biti spreman za upotrebu.

U prvih mesec dana zatvarač posude će trebati svakodnevno otvarati zbog nakupljenog gasa koj ise stvara za vreme fermentacije. Sigurnosti radi, preporučuje se da se koriste plastične posude. Tokom prvog meseca fermentacije otpuštaće će se alkohol, pa kad otvorite posudu osetićete miris alkohola.

U drugom mestu osetićete kiselkast miris, karakterističan za ocetenu kiselinu. Uz mnoge spojeve minerala i vitamina, sastojci će se nastaviti razgrađivati i prirodno će naposletku nastati otpadni enzim.

Upravo zbog toga dr. Rosukon kaže da spravljenje treba trajati 3 meseca.

Kad ste enzim napravili ne morate ga odmah iskoristiti. Možete ga držati godinama. godinu, dve, tri ili čak i 10,20 godina

Šta je duži period, to molekuli postaju manje jer smesa nastavlja fermentirati i razgrađivati se.

Kad su molekuli manje imaju bolju sposobnost prodiranja. Mi zagovaramo upotrebu otpadnog enzima jer se nadamo da ljudi mogu smanjiti količinu svojih kuhinjskih otpadaka tak oda ih pretvore u nešto korisno, iskoristivo u svakodnevnom životu. Kao što smo naveli, postupak je više nego jednostavan. Ako taj enzim napravite kod kuće, bubašvabe, muve i komarci zaobilazit će vas u širokom luku.

Nije fermetiralo kako treba?

Otpadni enzim nikad se ne može pokvariti, ma koliko dugo stajao. Kvari se jedino ako nisu zadovoljavajući uslovi u kojima se enzim priprema ili je pogrešan postupak njegova spravljanja. U tom slučaju kako popraviti stvar?

Ako vaš enzim počne jako zaudarati, poput trulih jaja ili izmeta, kako tomu doskočiti?

Vrlo jednostavno: dodajte još jedan deo smeđeg šećera.

Na primer, u bocu koja sadrži 1 litru vode, treba brzo dodati 100 g šećera. Smesu dobro promešajte, a poklopac zatim čvrsto zatvorite. nakon što ste bocu hermetički zatvorili više je ne otvarajte. Mesec dana kasnije, kad je otvorite videćete da se rastvor „oporavila“.

Dodavanjem otpadaka agruma otpadni enzim će imati prijatan miris.

U enzimskoj rastvoru ponekad se mogu naći crvi. Kako se to dogodilo?

Glavni razlog je taj što poklopac nije bio čvrsto zatvoren. Kad je poklopac čvrsto zatvoren crva neće biti.

Šta ako se pojavi buđ?

Dr. Rosukon kaže da je to samo ostatak mrtvih bakterija. Pre korišćenja fermentisane enzimske rastvora taj ostatak treba filtrirati, tako da ostane samo enzimska rastvor. Izdvojeni ostatak treba baciti u slivnik kako bi se pročistio otpadni sistem ili ga se može osušiti i koristiti kao đubrivo.

Kako koristiti otpadni enzim?

Dr. Oon preporučava kao izuzetno efikasno sredstvo za čišćenje. Ona predlaže da se enzim razrijedi i pomeša sa proizvodima za čišćenje domaćinstva kako bi se povećala njihova delotvornost.

Takođe preporučuje korišćenje te rastvora kao sredstvo za čišćenje povrća, kuhinjskih i zahodskih površina jer, kako kaže ona ima antibakterijska svojstva, a odstranjuje i neprijatne mirise i prljavštinu.

Otpadni enzim ne samo da pomaže našem okolišu već je delotvoran i u čišćenju masnih kuhinjskih podova i rublja zato što uklanja masne mrlje i nečistoće.

Takođe s njim možete čistiti voće i povrće. Dve kašike tog enzima ubacite u korito sudopera ili posudu sa vodom i natapajte voće i povrće barem 30 minuta. Enzim će ukloniti sve pesticide i hemijske supstance.

Rastvor otpadnog enzima može se koristiti i kao đubrivo budući da obogaćuje tlo. Poželite li koristiti taj enzim kao đubrivo jednostavno dodaze kašiku rastvora na 1l vode te pošpricajte vaše biljke i tlo. tako će se tlo prirodno pognojiti. Bogato će tlo privući gliste. Uz prisustvo glista vaše će biljke prirodno rasti i bujati.

Sve je vrlo jednostavno i ne treba trošiti novac na kupovinu skupih hemijskih đubriva.

Neka od testiranja otpadnog enzima:

– Farmeri i uzgajivači V & P umesto hemijskih đubriva koriste otpadni enzim. Uočili su povećan urod, plodovi su ukusniji, a beleže i mnogo manje slučajeva bakterijskih bolesti kakve inače napadaju useve

– Pojava biljnih bolesti opada

– Poboljšan kvalitet tla

– Teški metali i toksini poput oni iz hemijskih đubriva se razgrađuju

– Poboljšala se kvaliteta vazduha

(SVJETLOST / alternativainformacije.com)

Check Also

Hronična bolest jetre koju je teško otkriti na vreme- 55 odsto ljudi ima a ne zna..

Masna jetra je postala jedan od najčešćih problema sa kojim se ljudi danas suočavaju, ali …