Home / ZDRAVLJE / Da li vam preti rak dojke – 4 signala koje ne smete da ignorišete

Da li vam preti rak dojke – 4 signala koje ne smete da ignorišete

Svaka žena ima jedinstvene grudi i zbog toga svaka mora da bude sigurna da vodi računa o njihovom zdravlju ne bi li primetila neke neželjene promeni i na vreme reagovala.

Doktorka Meri Rikard otkrila je na koje 4 stvari žene moraju da obrate pažnju kada su grudi u pitanju i zašto je jako bitno da postanemo svesne svojih grudi i njihovog izgleda i strukture.

Postoji mnogo toga što je potpuno normalno u vezi grudi, a ako uočite neku promenu nemojte pokušavati da same postavite dijagnozu. Najbolje je da se odmah javite lekaru jer je raniji tretman mnogo efikasniji, objasnila je doktorka.

Ovo su 4 stvari koje trebate imati na umu kada su vaše grudi u pitanju.

Grudi nisu iste

Kao što većina žena zna, grudi nisu iste veličine pa je neretko jedna veća od druge. Niko ne zna koliko je ova pojava zapravo učestala. To se zove asimetrija grudi i pogađa više od polovine žena.

Ono na šta trebate da obratite pažnju jeste promena veličine, pa ako se grudi povećaju obavezno se konsultujte sa lekarom. To može da znači da imate neku infekciju, ako su otečene, crvene i suvih bradavica. Kada neko ima uznapredovali rak dojke dolazi do smanjenja grudi.

Vežbanjem ih nećete učiniti vitalnijim

Ovo su tužne vesti za one žene koje žele vežbanjem da poboljšaju izgled grudi. Vežbanjem ćete lepše izgledati i bićete boljeg zdravlja. Redovnim vežbanjem smanjujete mogućnost da obolite od raka dojke.

Grudi su izgrađene od masti, tkiva i žlezdi i verovatno su prvi deo tela na kome primetite gubitak na težini. Nažalost ovo ih neće učiniti čvršćim.

Bujne grudi su izložene većem riziku od raka

Žene koje imaju bujnije poprsje moraju da budu opreznije jer im gustina tkiva povećava šanse za rak dojke. Rizik je utoliko veći jer se na mamografu i skeneru neka kvržica može sakriti i da se zbog obima grudi ne vidi.

Preporučuje se da žene rade mamograf jednom u dve godine.

Redovan pregled je obavezan

Bitno je da se žene upoznaju sa svojim telom i grudima kako bi primetile i same neke promene, piše dailymail.co.uk. Morate redovno da se samopregledate i ako osetite neku kvržicu ili uočite promenu u izgledu grudi obavezno se javite lekaru.

Obratite pažnju i na promene oko bradavica. Više od 50 odsto raka javlja se kod žena između 50 i 69 godine starosti, a šanse za oboljenje se povećavaju s godinama i ne isključuju ni mlade žene.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIVA RECEPT ZA PODIZANJE IMUNITETA!

Zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, svi se trudimo da ojačamo imunitet, a pulmolog prof. dr …