Home / ZDRAVLJE / Dovoljna je jedna čaša nedeljno: Od ovog soka bićete pametniji..

Dovoljna je jedna čaša nedeljno: Od ovog soka bićete pametniji..

ribizleFoto: Pixabay.com

Glavni razlog je antocijan, prirodni pigment koji se nalazi u crnim ribizlama i ostalom bobičastom voću.

Konzumiranje soka od crnih ribizli značajno poboljšava zdravlje našeg mozga i omogućava mu da se bori protiv raznih bolesti, tvrde naučnici.

Sok od ovih malih crnih bobica stimuliše funkcije mozga, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Functional Foods čiji su autori istraživači sa novozelandskog Instituta za istraživanje biljaka i hrane i njihove kolege sa britanskog Univerziteta u Nortumbriji.

Glavni razlog je antocijan, prirodni pigment koji se nalazi u crnim ribizlama i ostalom bobičastom voću.

Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su tokom tri nedelje pratili 36 osoba starosti između 18 i 35 godina čiji je zadatak bio da jednom nedeljno popiju čašu (140 ml) soka od crnih ribizli pre nego što se podvrgnu seriji testova.

Stručnjaci su bili prilično iznenađeni rezultatima. Naime, konzumiranje ovog soka imalo je jako pozitivne efektena kognitivne sposobnosti učesnika, i to samo sat nakon apsorpcije, a analize krvi su pokazale povećanje koncentracije monoaminskih oksidaza.

Poznato je da ovi neurotransmiteri (noradrenalin, dopamin, serotonin) utiču ne samo na regulaciju raspoloženjaveć i na razvoj pojedinih neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsona. Naučnici objašnjavaju ovaj fenomen uticajem antocijana koji inhibira delovanje pojedinih enzima – monoaminskih oksidaza.

– Verovatno da sve vrste ribizli imaju isti efekat – navodi Entoni Votson, jedan od autora studije, dodajući da je u toku drugo istraživanje čiji je cilj da se utvrdi trajanje ovog efekta.

(Stil.kurir.rs)

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …