Home / ZDRAVLJE / DRAGOCENI DAR ORAHA: Usporava proces starenja organizma i poseduje antiseptička svojstva

DRAGOCENI DAR ORAHA: Usporava proces starenja organizma i poseduje antiseptička svojstva

Ulje oraha je efikasno za tretiranje povećeg broja raznih upalnih bolesnih stanja poput gastritisa, artritisa, kolitisa, intolerancija, autoimunih sindroma, alergijskih reakcija, bolova i drugih.

orah-lesnikwikimedia.org

Orahovo ulje je delotvoran prirodni terapijski preparat za izazivanje brojnih blagotvornih zdravstvenih učinaka u organizmu. To su znali još i stari Grci po čijem vrhovnom bogu je i dobio ime i koji su, dobro znamo, kako samo, tada pametno i mudro mislili (da sad ne pominjemo sva intelektualna i filozofska otkrića te drevne civilizacije).

Povećanje sposobnosti kognitivnih funkcija logično se pretpostavlja već po samom izgledu ploda, a to potvrđuju i rezultati brojnih kliničkih studija. Ulje oraha naime izaziva pojačanu moždanu cirkulaciju i mikrocirkulaciju koja je ključna za postizanje optimalne aktivnosti, rada i funkcija mozga i nervnog sistema, a samim time poboljšava se sposobnost pamćenja, učenja, usvajanje novih veština, povećava se koncentracija i ublažava stresno psihičko stanje.

Orahovo ulje je jedan od najboljih izvora antioksidanata važnih za spječavanje nastanka oštećenja tkiva od slobodnih radikala na fiziološkom nivou svake ćelije. Naime, njihova izrazita antioksidacijska aktivnost može značajno usporiti proces starenja u organizmu sprečiti pojavu degenerativnih malignih promena i bolesti.

Takođe blagotvorno deluju na organizam i sistemski i lokalno, jer ulje oraha primenjeno oralno i na koži, delotvorno sprečava razne procese propadanja tkiva i organa te podstiče njihovo obnavljanje. Elagična kiselina, spoj prirodno prisutan u ulju oraha (prisutna još u bobičastom voću, naročito u jagodama) ima izraziti anti-age efekat, ali poseduje i značajna antiseptička svojstva jer u organizmu pospešuje nestanak virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Ulje oraha je i prirodni izvor joda pa tako utiče na pravilno funkcionisanje štitne žlezde i podstiče uravnotežen metabolizam njenih hormona. Hormoni štitaste žlezde deluju kao aktivatori metabolizma, odnosno njihova optimalni nivo u telu reguliše brojne fiziološke zdravstvene i estetske efekte pa tako izaziva npr.

Povećanje energetskog iskorišćenja šećera i masnoća u krvi čime snižava njihovu povećanu nivo i time nastanak zdravstvenih komplikacija kod dijabetičara, ali isto tako podstiče sagorevanje masnih zaliha i smanjuje količinu masnog tkiva kod osoba sa prekomernom telesnom težinom. Takođe, jod je prirodni antiseptik a pomoći će Vam u borbi protiv sveprisutne Candide.

Ulje oraha sadrži i biološki aktivan oblik hormona melatonina koji prirodno reguliše normalan ritam spavanja i povećava kvalitet sna. Orahovo ulje se koristi i za ublažavanje kožnih tegoba poput psorijaze, neurodermitisa i ekcema jer smanjuje pojavu upaljene kože, alergijskih reakcija te osipanja, a i smiruje senzaciju nepodnošljivog kožnog svraba.

Esencijalne masne kiseline (omege-3) iz ulja oraha značajno snižavaju povećan nivo holesterola i triglicerida, uravnotežuju lipidni profil u krvi i snižavaju rizik od nastanka bolesti krvnog sustava.Također sprečavaju ovapnjenje krvih sudova (aterosklerozu), nastanak ugrušaka i rizik od srčanog infarkta. Isto tako delotvorno usporavaju hronične upalne reakcije u organizmu koje su ključne za nastanak raznih degenerativnih stanja na nivou ćelija, tkiva, organa i celokupnog organizma.

Ulje oraha je zato efikasno za tretiranje povećeg broja raznih upalnih bolesnih stanja poput gastritisa, artritisa, kolitisa, intolerancija, autoimunih sindroma, alergijskih reakcija, bolova i drugih. Naučne studije pokazuju da čak usporava i rast i razvoj tumorskog tkiva, što i nije čudno budući da esencijalne masne kiseline deluju kao promotori apoptoze ćelijskog ciklusa i time podstiču odumiranje i smrt raznih malignih tumorskih tkiva.

Prema tome, ulje oraha je zbog izrazitog terapeutskog delovanja na celokupni organizam, jedan od najboljih prirodnih pripavaka za postizanje optimalnog zdravstvenog stanja. (7dnevno)

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …