Home / ZDRAVLJE / Evo kako da se pravilno hranite na osnovu svoje krvne grupe..

Evo kako da se pravilno hranite na osnovu svoje krvne grupe..

Peter D’Adamo, veoma čuveni stručnjak za neuropatiju, napisao je knjigu koja nam govori kako da se pravilno hranimo na osnovu krvne grupe, i evo šta u njoj savetuje.

hrana

Peter D’Adamo veruje da je krvna grupa najvažnija stvar kada je u pitanju naše zdravlje i da pojedine namirnice mogu biti štetne zajednu krvnu grupu a zdrave za drugu.

Kako ishrana po krvnoj grupi deluje

Njegova teorija tvrdi da svaka osoba poseduje specifičan odnos prema hrani koji je u bliskoj vezi sa krvnom grupom. Lektini (proteini koji vezuju ugljene hidrate) mogu da reaguju drugačije na organizam u odnosu na krvnu grupu.

Oni mogu biti izuzetno opasni po zdravlje ukoliko određeni lektini dođu u kontakt sa određenom krvnom grupom.

Četiri osnovna tipa krvnih grupa

1. A

Pre 20.000 godina kada je poljoprivreda bila u razvoju, ova krvna grupa je doživela veliku promenu. To znači da osobe sa krvnom grupom A treba da se fokusiraju na vegetarijanski način života. Osobe sa ovom krvnom grupom su poznate kao „poljoprivrednici“.

2. 0
Zbog toga što je u pitanju jedna od nasjtarijih krvnih grupa, njoj je potrebna ishrana bogata proteinima – za razliku od drugih krvnih grupa. Osobe sa ovom krvnom grupom se nazivaju i „lovcima“.

3. B

Ljudi sa ovom krvnom grupom su poznati kao „nomadi“ zato što poseduju kvalitet da se lako adaptiraju na mlečne proizvode i poseduju najsposobniji sistem za varenje.

4. AB

S obzirom da je ovo najnovija krvna grupa, ishrana predstavlja sredinu između A i B krvne grupe. Zbog toga što je ova krvna grupa stara samo 10.000 godina, njeni nosioci se nazivaju „enigmama“.

Preporučene namirnice za svaku krvnu grupu:

1. A

Konzumirajte: žitarice od celog zrna, povrće, bobičasto voće, avokado, nektarine, smokve i jabuke. Dozvoljeni proteini su orašasti plodovi i soja.

Izbegavajte: Bilo koju vrstu mesa kao i pasulj i mlečne proizvode.

2. 0

Konzumirajte: Morske plodove, crveno meso, živinu i druge proteine. Kada je povrće u pitanju, preporučuju se spanać, kelj i brokoli.

Izbegavajte: Legume, mlečne proizvode, jaja kao i pšenicu.

3. B

Konzumirajte: Zeleno povrće, voće, pojedine žitarice, ćuretinu, crveno meso i ribu.

Izbegavajte: Kikiriki, piletinu, sočivo i kukuruz.

4. AB

Konzumirajte: Tofu, ćuretinu i morske plodove. Takođe, povrće, lubenicu, smokve, jabuke, banane i legume.

Izbegavajte: Kukuruz i crveno meso, kao i velike količine alkohola i kofeina.

(healthyfoodteam.com)

Check Also

HITNO UPOZORENJE DR NESTOROVIĆA!

Poslednjih dana i nedelja vazduh u Srbiji ima i boju i miris. Iz godine u …