Home / ZDRAVLJE / Evo šta svakodnevno jedete, a ni ne znate da im je istekao rok trajanja..

Evo šta svakodnevno jedete, a ni ne znate da im je istekao rok trajanja..

500

Šećer, so i drugi začini vrede svega nekoliko meseci. Ako imate policu sa začinima, verovatno imate bar jednu ili dve bočice kojima je istekao rok trajanja, no koje i dalje bezbrižno koristite.

Autorka knjige ‘Biblija ukusa’ – Karen Page, tvrdi da bismo začine trebali zameniti svakih šest do 12 meseci. Kad je reč o mlevenim začinima, oni su kraćeg veka, dok će celoviti začini, poput bibera u zrnu ili štapića cimeta, trajati malo duže.

Iako vam beli luk u granulama kojem je prošao rok trajanja verovatno neće naštetiti, mogao bi loše uticati na vaš obrok, jer će njegova snaga biti oslabljena te će hrana imati slabije začinjen ukus.

Page savetuje da zamenite začine krajem godine, u novembru i decembru, jer u vreme praznika većina nas provede više vremena u kuhinji, a ako vam to postane tradicija, lako ćete se setiti zameniti ih barem jednom godišnje.

Drugi savet kojeg nudi Page je da ne kupujete velika pakovanja, osim ako ne kuvate svakodnevno za 20 osoba, po tri obroka. Takođe, jedni kupljen proizvod držite čvrsto zatvorenim i udaljenim od izvora toplote, vlage i direktne izloženosti suncu. Znači, nikako nemojte držati začine iznad šporeta, mašine za pranje sudova, sudopere ili blizu prozora

Mogli biste pak razmisliti io tome da začine koji pripadaju porodici crvene paprike držite u frižideru, budući da će im takvo skladištenje pomoći da zadrže boju i svežinu.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …