Home / ZDRAVLJE / Evo zašto ćelavite, a zašto sedite!

Evo zašto ćelavite, a zašto sedite!

Postoje mitovi koji su se nametnuli, no potpuno su pogrešni. Donosimo vam pet mitova o kosi kojih se ne treba pridržavati, piše Men ‘s Health. Saznajte šta je najbolje za vašu kosu, a što radite potpuno pogrešno.

501

1. Perut je samo suva koža

Ljudi često misle da imaju perut jer im je suva koža, no to je daleko od istine. Neugodni svrab i perutanje nisu rezultat suve kože na glavi, već je to reakcija na gljivice koje prirodno borave na koži glave.

Kad ste izloženi prevelikom stresu ili su česte promene vremena, poveća se njihov broj pa stoga dobijete perut. Srećom, pomoći mogu šamponi koji imaju u sebi salicilnu kiselinu i selenijev sulfid. Kad kupujete šampon zbog peruti, proverite sastav.

2. ćelavosti se nasleđuje sa majčine strane

Moguće je jer je ćelavost u velikom procentu nasledna, no ne uvek sa majčine strane. Osim toga, dokazano je da na gubitak kose utiče više faktora. Trećina muškaraca do 45. godine počne da gubi kosu zahvaljujući DHT-u – kombinaciji testosterona i enzima.

No, iako postoji ćelavost u porodici, postoji način na koji možete da uspori proces gubitka kose. Najbolje je savetovati se sa dermatologom koji će vas uputiti na prave proizvode.

3. Kosu treba prati svaki dan da bi ostala čista

Pogrešno. Ako perete kosu svaki dan, možda činite veliku grešku. Učestalo šamponiranje slabi kosu i čini je sve masnijom, stoga prestanite. Mnogi muškarci trebalo bi zapravo pranje kose ograničiti na jedan do dva puta nedeljno. Previše pranja ukloniće prirodne masti sa vaše glave pa će ona postajati sve gora.

4. Seda kosa posledica je stresa

Iako je stres loš za naše telo generalno, naučnici tvrde da ne prouzrokuje sedu kosu. Čak, najverovatnije sijedi zbog gena. Ako ste genetski skloni sedoj kosi, potražite šampone koji će usporiti proces.

5. Proizvodi za rast kose zapravo ne funkcionišu

Ako gubite kosu ili jednostavno ona nikad nije bila kvalitetna, nemojte biti skeptični. Postoje neki proizvodi koji zaista mogu pomoći da vaša kosa postane gušća ili barem da sporije otpada. Postoje određeni lekovi koje možete dobiti na recept, a koji deluju na enzim (5-alfa-reduktazu), koji pretvara testosteron u DHT, tj.

U oblik koji koji utiče na ćelavost. Osim toga, postoje i šamponi koji čine koren kose čvršćim. Najbolje je savetovati se sa stručnjacima koji će svaki terapiju prilagoditi upravo vama.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …