Home / ZDRAVLJE / GRIP POVEĆAVA OPASNOST OD INFARKTA – OVA VRSTA IZLAŽE VAS NAJVEĆOJ OPASNOSTI

GRIP POVEĆAVA OPASNOST OD INFARKTA – OVA VRSTA IZLAŽE VAS NAJVEĆOJ OPASNOSTI

To što ste oboleli od gripa povećava vaše šanse za 6 puta da doživite infarkt za razliku od osoba koje su zdrave, a Japanski grip pokazao se kao najgori.

Sedam dana pošto su simptomi najjači pacijenti su u najvećoj opasnosti od infarkta. Mnogi eksperti upozoravaju da je ovaj grip jako opasan.

-Naša istraživanja su jako važna jer veza između gripa i srčanog napada ili infarkta ukazuje na to koliko je vakcinacija važna, istakao je doktor Džef Kvong sa Instituta za javno zdravlje u Ontariu.

Njegovo upozorenje dolazi s obzirom da je 8,3 miliona obolelih od ovog gripa u svetu. Rizik je daleko veći za ljude starije od 65 godina, one koji imaju Japanski grip, kao i za ljude koji su već preživeli infarkt, piše The Sun.

-Naša saznanja, sa saznanjima o gripu koja imamo od ranije da vakcina protiv gripa smanjuje šanse za kardiovaskularne probleme i smrtne ishode, govore u prilog apelima da se oni koji pripadaju nekoj rizičnoj grupi vakcinišu, dodao je doktor Kvong.

Njegov tim je posmatrao oko 20.000 odraslih koji su patitli od gripa od 2009. do 2014. godine. Od toga je 332 pacijenta hospitalizovano zbog infarkta u godinu dana od momenta kada su oboleli od gripa. Doktor je upozorio da oni koji su izloženi riziku moraju da preduzmu sve mere zaštite od respiratornih infekcija, posebno gripa u prvih sedam dana od momenta kada se bolest manifestuje.

Zbog toga upozorava da je jako važno da se na vreme vakcinišete protiv gripa jer ćete tako zaštiti sebe i vašu porodicu. Pored toga, savetuje se održavanje higijene na visokom nivou te što češće pranje ruku i izbegavanj ezatvorenih i zagušljivih prostorija.

Check Also

„NE SVIĐA MI SE IZRAZ „NOVA NORMALNOST“, VIRUS SE KORISTI U POLITIČKE SVRHE“ (VIDEO)

Pulmolog i pedijatar dr Branimir Nestorović izjavio je da smo se brzo privikli na zahteve …