Home / ZDRAVLJE / Hipertireoza – Bazedovljeva bolest…

Hipertireoza – Bazedovljeva bolest…

Možda bismo o Bazedovljevoj bolesti trebali početi govoriti kao o Bušovoj bolesti. Naime, i bivši predsednik Amerike, Bush stariji, i njegova supruga Barbara za vreme njegova mandata bolovali su od Bazedovljeve bolesti.

brokula

Poput svakog hormonalnog poremećaja, Bazedovljeva bolest je složeno stanje koje nije preporučljivo samostalno lečiti alternativnim lekovima, a lekovite biljke općenito spadaju u tu kategoriju.

Ipak, postoje ljudi kojima lekovi stvaraju neprijatne reakcije pa u pokušaju da im se pomogne neki su alternativci izdvojili određene lekovite biljke za tu svrhu. Naime, otkriveno je da se među alternativama koje najviše obećavaju nalaze biljke iz porodice Licopus, među ostalima biljka poznata po imenu vučja noga (Licopus europaeus).

Nekim ljudima je ova biljka pomogla, no to su izolovani slučajevi, a mi vam savetujemo da ovu bolest lečite po lekarskom savetu, a ne lekovitim biljkama.

Dakle, ako imate hipertireozu, savetujemo vam da njeno lečenje poverite lekaru, a ne botaničaru ili travaru, i da se ponašate po uputstvima lekara.
Kod hipertireoze, u krvotoku dolazi do nenormalno visoke nivoe tiroidnih hormona.

Te hormone izlučuje štitna žlezda, koja se nalazi u vratu, tačno ispod Adamove jabučice. Bolest je prvi dijagnosticirao nemački lekar Karl Adolf Basedov, koji je još 1840. godine uspeo opisati sve njene glavne simptome: uvećana štitna žlezda, izbuljene oči, ubrzano bilo, jako znojenje, umor, pojačan metabolizam koji dovodi do smanjenja telesne težine i neurološki simptomi, poput uznemirenosti, razdražljivosti i blagog podrhtavanja mišića.

Nivo tiroidnih hormona u krvotoku zavisi od više stvari: od nivoa minerala Jodine, od nivoa TSH koje oslobađa hipofiza (smeštena u centralnom delu mozga) i stanja same štitne žlezde. Nivo TSH nadzire i hipotalamus, deo mozga u kojem se nalaze centi vegetativnog nervnog sistema.

Kod zdrave osobe, stvar funkcioniše vrlo jednostavno: kako se povećava nivo TSH, povećava se nivo tiroidnog hormona, dok se ne uspostavi ravnoteža. Ukoliko štitna žlezda ne radi kako treba, njeni pokušaji u regulisanju nivoa hormona još će više ceo sistem izbaciti iz ravnoteže.

Postoje dve vrste poremećaja hormona štitne žlezde: hipertireoza (hiper znači „previše“) i hipotireoza (hipo znači „premalo“). Žene su četiri puta sklonije Bazedovljevoj bolesti od muškaraca. Postoji više vrsta hipertireoze, ali Bazedovljeva bolest je daleko najučestalija. Radi se o posebnom autoimunološka stanju, u kojem imuni sistem sam napada organizam, a koje se javlja kod oko milion Amerikanaca.

Lekari Bazedovljevu bolest leče tako što pokušavaju smanjiti izlučivanje hormona štitne žlezde. U tu svrhu se propisuje više vrsta lekova, a ponekad, posebno kod starijih i na lekove osetljivijih osoba, zna se u istu svrhu koristiti i zračenje.

Zelena apoteka za hipertireoza
Ako imate simptome Bazedovljeve bolesti, posetite lekara i uzimajte propisane lekove. Nemojte se pokušavati sami lečiti, uprkos tome što postoje pojedini slučajevi izlečenja. Postupajući po uputstvima svog lekara i uz njegovu dozvolu, možete probati i sledeće lekovite biljke.

Vučja noga (Licopus, različite vrste). Vučja noga, odnosno njoj srodne biljke, već se dosta dugo u narodu koriste za lečenje problema sa štitnom žlezdom, a savremena istraživanja to podržavaju. Ova lekovita biljka ograničava metabolizam Jodine i smanjuje nivo hormona koje proizvode ćelije štitne žlezde.

Ekstrakti dobijeni iz lišća snažniji su od onih dobijenih iz korena. Za oralnu se upotrebu više preporučuje tinktura (alkoholni ekstrakt), nego čaj. U jednoj studiji sprovedenoj na laboratorijskim životinjama, tinktura vučje noge u velikoj je meri snizila nivo tiroidnih hormona.

Vučja noga se široko koristi u Evropi, kao biljni lek za lečenje ranih faza Bazedovljeve bolesti, često u kombinaciji sa matičnjakom. Ipak, moramo vas upozoriti da vučja noga, i drugi biljni lekovi za Bazedovljevu bolest, ima blago delovanje i najbolje ju je koristiti u ranoj fazi bolesti ili kao dodatak sintetičkim lekovima.
Matičnjak (Melissa officinalis).

U Evropi se matičnjak, uz vučju nogu, često preporučuje za lečenje Bazedovljeve bolesti. Istraživanja pokazuju da matičnjak već nakon samo jedne injekcije izaziva smanjenje TSH u krvi i hipofizi, smanjujući na taj način izlučivanje tiroidnog hormona. Nije sasvim jasno ima li matičnjak isti efekat ako se uzima oralno, ali verujemo da za to postoje dobri izgledi. Verovatno se isplati kušati.

Pripremite sebi lekoviti čaj
Za pripremu ukusnog čaja od mešavine lekovitih trava koje su dobre u lečenju Bazedovljeve bolesti, izmešajte dve kašičice matičnjaka s 1 kašičicom vučje noge, a zatim za poboljšanje ukusa dodajte nanu, ruzmarin i sporiš (Verbena officinalis). Verujemo da redovno ispijanje ovog čaja može biti od pomoći.

Križalina (Prunella vulgaris). Nešto više od sto grama lišća križaline, pomešano sa gomoljem vučje noge i začinjeno bosiljkom, Mravincima (Origanum vulgare), ruzmarinom i klasasta metvicom (Mentha spicata), trebalo bi da sadrži dovoljno sastojaka ruzmarinska kiseline za pomoć u snižavanju nivoa tiroidnih hormona.

Laminarija (Laminaria, različite vrste). Biljni farmakolog dr. Daniel MOVREI, naglašava daje među Japancima, koji konzumiraju velike količine laminarija, bolest štitne žlezde praktički nepoznata. No, među Japancima koji žive na Zapadu i jedu malo ili nimalo laminarija, bolesti štitne žlezde su u porastu.

Prah laminarija možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane i koristiti ga kao začin za svakodnevnu hranu.
Sporiš (Verbena, različite vrste). Čini se da sporiš ima vrlo slične osobine kao križalina. Pokazalo se da njegovi ekstrakti snižavaju proizvodnju tiroidnih hormona, svojim uticajem na nivo TSH u organizmu.

Italijanska brokoli (Brassica oleracea italica). Bušova odbojnost prema brokulama uskraćivala mu je nešto što mu je moglo pomoći u lečenju bolesti. Brokolija sadrže prirodne supstance naučnog naziva Izotiocijanati, koje pomažu ograničavanje lučenja hormona štitne žlezde. Kad je kod Buša dijagnostikovana ova bolest, nekoliko priznatih stručnjaka za alternativnu medicinu i travara pokušali su ga uvjeriti da jede brokoli.

Povrtnica ili crna rotkva (Raphanus sativus). Prema zdravstvenom antropologu dr. Džonu Heinermanu, autoru Heinermanove enciklopedije voća, povrća i lekovitog bilja, sve povrće iz porodice krstašica blago i na prirodan način smanjuje proizvodnju hormona štitne žlezde, ali povrtnica to čini najbolje.

U povrće iz porodice krstašica spadaju: brokoli, glavati kupus, karfiol, kelj, prokelj, lišće crne slačice, rotkve i različite vrste repe. Rotkve se u Rusiji koriste upravo u ovu svrhu.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …