Home / ZDRAVLJE / I NAUČNICI OSTALI U ČUDU: Ova 2 leka dramatično smanjila tumor dojke za samo 11 dana!

I NAUČNICI OSTALI U ČUDU: Ova 2 leka dramatično smanjila tumor dojke za samo 11 dana!

lekar-pacijent-bolnica
U periodu kraćem od 2 nedelje u 11 posto praćenih slučajeva karcinom je nestao

Mari Pocock receives therapeutic touch from Morin Smith. It ‘sa moment of praier for both vomen. Pocock ‘s breast cancer has metastasized and she spends four hours a veek in chemotherapi daicare at Princess Margaret Hospital. Doctors tell Pocock people vith metastatic breast cancer usualli live tvo iears. „But that ‘s their realiti,“ Pocock said. Mi realiti is that I have no idea. “

Britanski naučnici, na Evropskom kongresu o karcinomu dojke, objavili su svoje rezultate koji bi mogli značiti da neke žene više neće trebati iscrpljujuće hemoterapije. Lekovi su testirani na 257 žena, ciljajući specifične slabe tačke nađene u jedne od 10 žena. Lekari se nisu ni nadali ovakvim rezultatima.

Posmatrali su, zapravo, kako lekovi menjaju karcinome u kratkom periodu od dijagnoze do operacije. Ali kada je došao dan operacije, u nekih pacijentkinja nije više bilo ni traga tumoru.

Profesorica Judith Bliss sa Instituta za istraživanje karcinoma u Londonu, rekla je da je delovanje lekova bilo dramatično. Korišćeni su lekovi lapatinib i trastuzumag poznat kao herpicin. Oba leka ciljala su protein HER2 koji hrani rast nekih karcinoma. Hercepin deluje na površinu kancerogenih ćelija dok lapatinib prodire unutar ćelije i uništava HER2.

Potrebne su dodatne studije

Studija je rađena u bolnicama u Mančesteru, a tumori su bili veličine od 1 do 3 centimetra. Za manje od 2 nedelje u 11 posto slučajeva karcinom je nestao, a u 17 odsto slučajeva postao je manji od 5 mm. Trenutna terapija za HER2 pozitivan karcinom dojke je operacija pa hemoterapija i herceptin.

Profesorica Bliss veruje da uskoro neke žene neće trebati hemoterapiju. Naravno, ovo slučajno otkriće zahteva opsežnije studije jer HER2 pozitivni karcinomi imaju veći rizik recidiva.
Ovako brzi odgovor na terapiju daje lekarima neprocenjive mogućnosti da identifikuju žene koje reaguju na tretman i koje tako ne bi trebale hemoterapiju. Smatra se da je karcinom dojke barem deset različitih bolesti od kojih svaka ima različit uzrok, očekivano trajanje života i zahteva različiti pristup lečenju.

Ovo slučajno otkriće moglo bi biti veliki početni korak u pronalaženju novih načina lečenja HER2 pozitivnih karcinoma.

Check Also

UDARNA VEST! KOVID TEST NE OTKRIVA IZRIČITO KOVID- NEGO VIRUSE UOPŠTE?!

Rani rezultati istraživanja novog testa na koronavirus otvaraju mogućnost “brzog prepoznavanja” bolesti koji bi se …