Home / ZDRAVLJE / Imate problematičnu kožu a želite da imate zdravu i mladog izgleda? Evo kako…

Imate problematičnu kožu a želite da imate zdravu i mladog izgleda? Evo kako…

Iako je za lepu kožu spoljna njega jako važna, mnogi zanemaruju ulogu dobre ishrane u zdravlju i izgledu kože.

500

Koža često pokazuje prve znake da sa vašom ishranom nešto ne valja.

Nedostaci raznih vitamina i minerala mogu dovesti do suvoće kože, gubljenja elastičnosti, promena u boji, pojavljivanja akni i bubuljica, masne kože i brojnih drugih neželjenih pojava.

Idući nutrijente bi trebao uzimati svako ko želi imati zdravu kožu mladog izgleda:

Cink

Mineral cink je jedan od najvažnijih nutrijenata za zdravlje kože, posebno za osobe koji pate od akni. Naime, akne mogu nastati kao simptom nedostatka cinka. Cink deluje tako što kontroliše proizvodnju ulja u koži, a deluje i na neke od hormona koji utiču na akne. Nedostatak ovog minerala može izazvati i razne druge promene na koži (erozije, pege, lezije).

Hrane bogate cinkom su: kamenice, teleća i pileća džigerica, semenke susama i bundeve, bademi i kikiriki.

Omega 3

Omega 3 masne kiseline štite kožu od negativnog uticaja ultraljubičastih sunčevih zraka. Osobe koje unose dovoljno omega 3 masti otpornije su na opekotine izazvane sunčanjem. Ako se ne hranite redovno s ribom verovatno imate nedostatak ovih nezamjenjivih masnoća.

Beta karoten

Beta karoten je pigment u povrću narandžaste boje (šargarepa, bundeva, dinja) koji se varenjem pretvara u vitamin A. Među njegovim brojnim dobrobitima za zdravlje je i zaštita kože. Jedna naučna studija je pokazala da jedenje šargarepe u periodu od 10 nedelja štiti kožu od opekotina izazvanih preteranim izlaganjem suncu. Zaštitni efekat se pokazao još većim kako je period unosa šargarepe odmicao.

Vitamin C

Ovaj poznati vitamin ima mnoge funkcije u telu, a jedna od njih je vezana i za kožu. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, ključnog proteina u strukturi kože.

Pored toga, vitamin C usporava starenje kože jer ima funkciju antioksidansa koji sprečava oštećenja izazvana oksidacijom.On sprečava oksidativna oštećenja u celom telu. Npr. Osobe koje puše mogu umanjiti štetnost pušenja na pluća i kožu uzimanjem većih doza ovog vitamina. Hrane koje su najbolji izvori uključuju: narandže, kivi, limun, paprike, jagode i većinu ostalog svežeg voća i povrća jer se vitamin C u velikom procentu gubi kuvanjem.

Likopen

Paradajz sadrži likopen, supstancu koja štiti kožu od sunca. Ovaj antioksidans takođe čini kožu mekšom. Zanimljivo je da termički obrađen paradajz (u vidu umaka ili kečapa) sadrži više likopena.

Napomena

Iako je malo sunca dobra stvar za proizvodnju vitamina D, ai za dobro raspoloženje, nemojte se izlagati previše jakoj sunčevoj svetlosti. Leti se preporučuje nošenje šešira, kačketa ili barem sunčanih naočara jer sunce oštećuje kožu i doprinosi stvaranju bora i gubljenju elastičnosti.

Check Also

UDARNA VEST: DRUGI TALAS MUTIRANOG KORONAVIRUSA OSAM PUTA ZARAZNIJI! OVO SE DEŠAVA..

Protesti zbog ubistva Džordža Flojda jenjavaju, jer ih obuzdava globalna pandemija. Tvrdi se da je …